Tuzlaci traže oštru sankciju za Mirnesa H. zbog ispisivanja grafita na Kapiji

vandal

Ispisujući grafite skraćenica naziva sarajevskih navijačkih grupa, Mirnes H. (18), učenik Četvrte gimnazije u Sarajevu danas u popodnevnim satima oskrnavio je zid spomenika na Kapiji u Tuzli. Na spomeniku su ispisana imena ubijenih civila tokom masakra, 25. maja 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenik je ubrzo nakon skrnavljenja spomenika identificiran i uhapšen.

“Kada su službenici završili svoj dio posla, lice je pušteno”, potvrdio je za AA dežurni u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Ekskurzija je iz Tuzle ispraćena uz pratnju rotacija na policijskim automobilima.

“Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin i zahtijevamo od nadležnih organa da se počinilac kazni najoštrijom kaznom predviđenom za ovu vrstu djela. Skrnavljenje spomenika na Kapiji nanijelo je veliku bol i neočekivani udarac roditeljima i rodbini žrtava zločina na Kapiji, ali i svim građanima Tuzle”, navodi se u saopćenju iz Grada Tuzle.

Kapija je najveća ratna rana Tuzle. Na ovom je mjestu prije 22 godine granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je preko 200 civila ranjeno. Prosječna dob ubijenih na Kapiji je 24 godine.

“Čovjek nakon svega toga bude šokiran. Ne bi me iznenadilo da je neko iz druge države ili entiteta došao s namjerom da izazove incident, ali u srcu grada da to uradi punoljetni mladić, koji je došao iz glavnog bh. grada i šara po uspomeni na ubijene vršnjake iz Tuzle, to je ogromna kriza morala njega kao osobe, njegove porodice i sistema u kojem se on obrazuje. Šta bi bilo da se neko od članova porodica ubijenih u tom trenutku zatekao na tom mjestu? Ovo je veliki šamar svim Tuzlacima i očekujem krivičnu prijavu, iako ni to nije adekvatno rješenje, ali treba ga se kazniti, jer ako stroga sankcija izostane, šta je slijedeće”, pita Edin Hurić, predsjednik Udruženja “25. maj ´95. Kapija”.