nepovoljna situacija

Tuzlaci udišu opasan zrak, broj smrtnih slučajeva to najbolje dokazuje!

tuzla-4

U ovom gradu se zbog te činjenice održavaju i prosvjedi, ali se na njih odaziva veoma mali broj građana. Primjerice, sinoć je na ovaj problem ukazalo njih oko dvije stotine

U Tuzli je i dalje nepovoljna situacija kada je u pitanju visoka koncentracija zagađujućih čestica u zraku koje nastavljaju ugrožavati živote građana.

U ovom gradu se zbog te činjenice održavaju i prosvjedi, ali se na njih odaziva veoma mali broj građana. Primjerice, sinoć je na ovaj problem ukazalo njih oko dvije stotine.

Na mjernim stanicama jutros su vrijednosti zagađujućih materija i dalje veće od dopuštenih granica. SO2 je iznad 100 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čvrstih čestica PM 2,5 su četiri puta više od dozvoljenih, odnosno 200 mokrograma po metru kubnom.

– Zagađen zrak je u 2018. godini uzrokovao 20 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara, 20 posto smrti od raka pluća, 31 posto bronhitisa kod odraslih osoba i 23 posto bronhitisa kod djece. Kada bismo slijedili upute i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, izbjegli bismo ovakve statistike – kaže doktorica Nadina Nuhbegović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Međutim, ovakvi statistički podaci su u porastu.

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić ističe da je veoma značajno što proteste u Tuzli zajednički organizira 18 nevladinih organizacija koje ozbiljno žele ukazati na postojanost problema zagađenosti.

– Bojim se da ćemo Tuzlu napuštati samo zato što imamo zagađen zrak. Ne odlazimo više iz BiH samo iz ekonomskih razloga, nego vjerujte i zbog zdravstvenih. Imamo cilj sačuvati svoje zdravlje zato tražimo da se u narednih pet godina riješi ovaj problem – rekla je Agić.

Protesti u Tuzli se nastavljaju i narednih dana.

Iako lokalne vlast na godišnjoj razini na osnovu odštete od zagađenja zraka primaju i do šest miliona KM, problem zagađenja zraka i dalje ostaje neriješen. Za sada krivnju za ovakvo stanje prebacuju na javna poduzeća, kao što je Termoelektrana (TE).