Gradačac

Tuzlanski kanton dobio četvrtu “pametnu”, obnovljenu i energetski efikasnu školu

PS-14 (1)

Dževad Udvinčić, domar i ložač u ovoj školi kazao je da je prije utopljavanja škola trošila i do 120 tona uglja za sezonu grijanja. Ove godine kada su krenuli s grijanjem na pelet potrošnja je u prosjeku do 320 kilograma peleta

Tuzlanski kanton dobio je četvrtu ‘pametnu’ školu potpuno obnovljenu i energetski efikasnu. Naime, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu bila je jedna od najvećih zagađivača u ovom gradu zbog grijanja na ugalj. Također, školu je zbog starosti bilo nemoguće zagrijati pa je njena obnova bila neophodna.

Dževad Udvinčić, domar i ložač u ovoj školi kazao je da je prije utopljavanja škola trošila i do 120 tona uglja za sezonu grijanja. Ove godine kada su krenuli s grijanjem na pelet potrošnja je u prosjeku do 320 kilograma peleta.

– Kada dođem ujutro u školu zateknem tople prostorije – kazao je Udvinčić, dodajući da su sve do prošle godine i stolarija i fasada bile u trošnom stanju te da je školu bilo nemoguće zagrijati. Zato je projekt utopljavanja jedne od najvećih osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu bio neophodan.

– Utopljavanjem škole dobili smo termoizolaciju vanjskih zidova, tavanskih površina kao i nove prozore i vrata. Zamijenjen nam je kotao i više se ne grijemo na ugalj nego na pelet – ispričao je domar.

Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu je jedna od šest ‘pametnih’, energetski efikasnih škola u BiH. Škola je dobila i menadžera koji se bavi upravljanjem energijom, a učenici pametnih škola odlaze i na natjecanja na kojima rade u promjeni navika u potrošnji energije.

– Veoma je važno reći da su ovakvi projekti stvorili nove inovatore među učenicima različitih škola u primjeni obnovljivih izvora energije. Mi se krećemo ka jednoj industrijskoj revoluciji koja će podrazumijevati primjenu tehnologija u svim segmentima života pa i u obrazovanju. Ovim projektom pokazujemo da će negdje oko pet hiljada korisnika i uposlenika imati bolje uslove za rad. Produktivnost na poslu će biti bolja zbog komfora koje su dobili – rekao je Edin Zahirović, program menadžer Centra za razvoj i podršku Tuzla.

Važno je naglasiti da projekt pametnih škola koji se implementira u BiH i Hrvatskoj predstavlja početak međunarodnih i međuregionalnih projekata.

– Najbolja suradnja se postiže upravo kroz ovakve projekte. Ovdje vlada jedna veoma važna razmjena znanja. Ljudi se upoznaju i djeca surađuju između sebe, ali i škole. Stvaraju se nova prijateljstva i to je sigurno najveća vrijednost i najveća dobit čiji će se efekti vidjeti za par godina – ističe Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Energetska obnova škole u Gradačcu realizirana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“. Projekt se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora. Projekt sufinansira Vlada TK.