Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlu podijelila borba za Univerzitet (VIDEO)

BiH

tuzla

U Tuzli su održana dva protesta zbog dešavanja na Univerzitetu u tom gradu. Rektor i kantonalni premijer se danima optužuju za nezakonitosti u radu, a sve je kuluminiralo fizičkim obračunom profesora.

Politizacija je, tvrde i studenti i nevladin sektor, uzrok urušavanja akademskih vrijednosti i rejtinga Tuzlanskog univerziteta.

– Unija studenata, krovna studentska organizacija na Univerzitetu, je zapravo pod direktnom kontrolom SDA, kaže Elvis Kušljugić ispred Sindikata solidarnosti koji je podržao proteste studenata.

Unija studenata to negira. Protestnim okupljanjem u amfiteatrima svih fakulteta i oni negoduju zbog politizacije Univerziteta, ali ne misle da je za to odgovorna samo Vlada TK.

– Svi studenti znaju u kojim su političkim strankama naši profesori. Više to ni oni ne kriju. Menadžment Univerziteta kao i Vlada ne rade na tome da nam obezbjede bolje uslove, kažu iz Unije studenata.

Unija studenata traži ostavku rektora Samira Nurića ako ne poboljša stanje na Univerzitetu.

Kantonalni premijer Bego Gutić ga je optužio za nepotizam na press konferenciji održanoj prošle sedmice, na što je reagovala preofesorica Amela Begić optuživši SDA da je “pustila duboko korijenje na Univerzitetu u Tuzli”.

Premijer Gutić kaže da je sve počelo izborom članova Senata Univerziteta, odnosno zbog preporuke koju je potpisao rektor Nurić.

– Nurić preporučuje da se za članove Senata ne mogu birati dekani sa fakulteta, što je suprotno Zakonu o visokom obrazovanju, kaže Gutić.

Rektor Nurić, međutim, drugačije tumači te navode i optužuje premijera za politički pritisak.

– Ondje gdje počinju ingerencije Univerziteta, tu Vlada nema šta da traži. Šta Vlada ima sa konstituisanjem senata? Šta Vlada ima sa tim ko će biti u Senatu, hoće li biti dekani ili neće?, poručuje Nurić.

Međusobne optužbe i kritike ne vode se samo između premijera i rektora, nego i između dvije grupe profesora na tuzlanskom Univerzitetu.

Nedavno je sve završeno fizičkim obračunom dva profesora na Rudarskom fakultetu.

Predsjednik Foruma građana Tuzla i analitičar Vehid Šehić kaže da su posljednja dešavanja narušila reputaciju Univerziteta i akademske zajednice. Tuzlanski Univerzitet je rangiran na 3789. mjestu svjetske rang liste univerzitet i jedan je od najlošijih plasiranih u regiji.

– Meni je žao što se kalja ime Univerziteta u Tuzli koji je bio prepoznatljiv na prostoru bivše Jugoslavije, ali danas živimo u jednom takvom vremenu gdje su narušeni svi sistemi vrijednosti, kaže Šehić, koji smatra da kompletna akademska zajednica treba reagovati zbog dešavanja u Tuzli, grada iz kojeg su nekada dolazili uvaženi akademici, a danas univerzitetski skandali.