Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 2015. realiziralo više od 2.300 projekata namijenjenih povratnicima

BiH

edin ramic

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u toku 2015. godine realiziralo je 2.356 projekata u okviru aktivnosti koje su bile usmjerene na provođenje procesa povratka izbjeglica iz BiH i raseljenih osoba u BiH, saopćio je ministar Edin Ramić, javlja anadolu Agency (AA).

Aktivnosti FMROI bile su usmjerene i na rekonstrukcije stambenih jedinica za potrebe povratka, osiguranje uslova održivog povratka u procesa reintegracije u BiH, nastavak aktivnosti na zatvaranju kolektivnih centara i socijalno-ekonomskoj održivosti povratka.

“Radi se o projektima koji se tiču održivosti povratničkih zajednica na način da se sve više usmjeravamo na ekonomsku održivost takvih zajednica i određenim programima koje realizira ovo Ministarstvo, a vezane su za humanitarna, zdravstvena i psihososocijalna i druga zbrinjavanja povratnika”, rekao je Ramić.

Istaknuo je da je posebna pažnja posvećena izgradnji i sanaciji infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu, projektima samozapošljavanja povratnika, između ostalog, i kroz izgradnju i opremanje farmi brojlera, obnovu stambeniha jedinica, projekte obavljanja pripravničkog staža i stipendiranja studenata povratnika.

“Kada govorimo o projektima održivog povratka, ono za čim još postoji potreba u zonama povratka je izgradnja i obnova infrastrukture kao vjerskih i drugih objekata od interesa za širu društvenu zajednicu u okviru čega smo realizirali 137 projekata, od čega je 37 vodilo Ministarstvo, a ostali su realizirani zajedno s korisnicima, općinama i mjesnim zajednicama”, kazao je Ramić.

Ukupna ulaganja FMROI u projekte održivog povratka, kao i druge projekte su više od 35 miliona KM, od čega su više od 23 miliona KM sredstva iz budžeta FBiH, a preostali dio sredstva Svjetske banke, Saudijskog fonda i drugih donatora.

U cilju što kvalitetnije realizacije programa samozapošljavanja povratnika, pažnja je posvećena projektima izgradnje farmi brojlera, dodjeli junadi za tov, izgradnji plastenika te nabavci sadnica.

„Kao rezultat ovog projekta očekuje se uzgoj 140.000 komada brojlera u jednom turnusu i zapošljavanje 19 korisnika i članova njihovog domaćinstva, kao i dodatnih radnika“, rekao je ministar Ramić.

Tokom 2015. realizirano je 500 projekata iz sektora poljoprivrede. Kroz ove vidove pomoći pružena je podrška za 523 nosioca domaćinstva.

FMROI je učestvovalo i u rekonstrukciji i obnovi stambenih jedinica kroz projekte “Ključ u ruke” i na taj način je obnovljeno 430 stambenih jedinica.

Ramić je istakao da su realizirani i projekti volontiranja povratnika i stipendiranja sudenata povratnika u RS koji znače i ekonomsko jačanje povratnika.

“Prošle smo godine imali 84 mlada povratniaka s VSS koji koji obavljaju pripravnički staž. Za akademsku 2015./2016 dodijelili smo 318 stipendija učenicima za prvu i drugu godinu studija, kao i za treću, četvrtu i petu, i taj projekat je nastavljen i u ovoj godini”, istakao je ministar.

Kada je riječ o Programu-invesiticija na javni poziv, federalni ministar je saopćio da je Ministarstvo zaprimilo 103 projekta koji se odnose na zapošljavanje novih radnika u metalskoj, drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji te uslužno-ugostiteljskoj djelatnosti.

“Program je pokazao jednu svoju dobru stranu iz razloga što su većina ovih privrednika zaposlili veći broj povratnika u odnosu na onaj koji su sami prijavili da će zaposliti. To su projekti koje ćemo također nastaviti u ovoj godini”, najavio je Ramić.

Također je raspisan javni oglas za podršku projektima male privrede i porodičnog biznisa, čijim realiziranjem, iz Ministarstva očekuju zapošljavanje više od 100 povratnika.