U 22 općine ili nisu usvojeni budžeti ili nema dovoljno novca za izbore

cik345

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je utvrdila da u 22 općine ili nije usvojen ovogodišnji budžet ili ako jeste, nije odobreno dovoljno novca za provođenje predstojećoh lokalnih izbora.

Općine koje još nemaju usvojene budžete su: Trnovo (Republika Srpska), Srbac, Novo Goražde i Jezero.

One u kojima je budžet odobren, ali ne i dovoljno novca za izbore su: Gradiška, Krupa na Uni, Bosanski Petrovac, Gračanica, Vitez, Ljubinje, Livno, Jablanica, Kupres (RS), Jajce, Gradačac, Bijeljina, Maglaj, Goražde, Istočni Stari Grad, Han Pijesak, Čajniče i Bugojno.

To je za Fenu izjavila glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić, napominjući da je CIK od 1. do 8. augusta organizirao niz sastanaka s predstavnicima spornih općina.

– Evidentno je da i nakon toga pojedine općine neće mogi osigurati novac za provedbu izbora pa treba organizirati sastanke na višem nivou vlasti. U skladu s Izbornim zakonom BiH, viši organi imaju obavezu osigurati novac (za provedbu izbora) ako to ne mogu općine.

Kad je riječ o lokalnim izborima, dio novca se osigurava iz općinskih budžeta, u ovom slučaju oko 4 miliona KM. Od toga se plaćaju naknade za rad općinskih izbornih komisija, a većina se troši za naknade članovima biračkih odbora. Projekcija troškova pojedinih općina pravljena je na bazi ranijih izbora. Ustvari, novac koji treba da osiguraju općine određuje se prema broju birača i biračkih mjesta u njima – izjavila je Pirić.

Preostali dio novca za provedbu izbora osigurava se od institucija BiH, oko 4 miliona KM, te se troši za aktivnosti CIK-a, dio za štampanje glasačkih listića, dio za funkcioniranje glavnog centra za brojanje i druge prateće aktivnosti, dodala je Pirić.