Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspektorat RS

U 350 kontrola za dva dana izrečeno 15.000 KM kazni

park-mladen-stojanovic-banja-luka-policajci-810×550

Cilj inspekcije nije kažnjavanje, navode iz Inspektorata i pozivaju poslovne subjekte da se i dalje ponašaju odgovorno i pridržavaju svih preporuka

Inspektori Inspektorata Republike Srpske izvršili su u toku jučerašnjeg dana 177 kontrole poslovnih subjekata u RS-u, u dijelu pridržavanja zaštitnih mjera korišćenja i obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, poštivanja fizičke distance i provođenja mjera dezinfekcije, a u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

“U dva slučaja na području Banjaluke konstatovano je da poslovni subjekti registrovani kao preduzetnici nisu obezbijedili sve propisane mjere, te su im izrečene kazne u vrijednosti od po 1.000 KM. U protekla dva dana izvršeno je ukupno 350 kontrola čiji predmet je bilo poštivanje navedene Uredbe, od čega je devet bilo sa utvrđenim nepravilnostima, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 15.000 KM”, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Oni navode da se imajući u vidu broj kontrolisanih subjekata i broj kontrola sa utvrđenim nepravilnostima, može reći da su privredni subjekti pokazali zadovoljavajući stepen odgovornosti i da su u pravilu preduzeli sve potrebne mjere.

“Cilj inspekcije nije kažnjavanje, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju u kojoj su se privredni subjekti našli zbog ograničenja rada u proteklom periodu, te pozivamo još jednom sve poslovne subjekte da se i dalje ponašaju odgovorno i pridržavaju svih preporuka”, navodi se u saopštenju.

Pravna lica i preduzetnici u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga obavezni su sprovoditi vanredne mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, obezbjeđivanja zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanja okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimati druge vanredne mjere čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.