Tužilaštvo BiH

U aferi “Respiratori” Zolak nije više svjedok, nego osumnjičeni

aleksandar-zolak

On je neki dan  ispitan i tužilački tim u ovom predmetu je rekao da se potvrdi da je ispitan u svojstvu osumnjičenog, kaže Grubešić. Inače, Fokus saznaje da je pri davanju saglasnosti za uvoz respiratora u potpunosti ignorisan Pravilnik o proizvodnji i prometu na veliko medicinskih sredstava

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak prije nekoliko dana saslušan je u Banjoj Luci u svojstvu osumnjičene osobe u okviru istrage koja se provodi u vezi s nabavkom i uvozom 100 respiratora iz Kine. Ovu informaciju je za Fokus potvrdio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

– On je neki dan  ispitan i tužilački tim u ovom predmetu je rekao da se potvrdi da je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nikakve druge detalje u ovom trenutku ne možemo iznositi – kazao je Grubešić.

Ranije je Zolak u vezi  saglasnosti koju je dao kompaniji “FH Srebrena malina” za uvoz respiratora saslušan u svojstvu svjedoka.

Iako u Tužilaštvu BiH koje provodi istragu u ovom predmetu u ovom trenutku ne otkrivaju više detalja, izvori Fokusa koji žele ostati anonimni, tvrde da je od samog otkrivanja afere evidentno da je Zolak zloupotrijebio svoje ovlasti i da pri davanju saglasnosti “FH Srebrena malina” ali i njenom upisu u Registar veleprometnika medicinskim sredstvima, prekršio Pravilnik o proizvodnji i prometu na veliko medicinskih sredstava.

– Agencija, odnosno njen direktor Zolak je izdala saglasnost za uvoz isti dan kada je i podnesen zahtjev, što je izuzetno rijedak slučaj i potpuno suprotno članu 15. Pravilnika o proizvodnji i prometu na veliko medicinskih sredstava. Naime, taj član  propisuje da se uz zahtjev za uvoz mora dostaviti izjava krajnjeg korisnika sa potpisom direktora zdravstvene ustanove za koji se vrši uvoz, a u ovom predmetu izjavu je dostavila Federalna uprava civilne zaštite što je direktno kršenje Pravilnika – kaže naš sagovornik.

Iz faksimila saglasnosti jasno je vidljivo da u rubrici gdje je potrebno navesti naziv zdravstvene ustanove koja je krajnji korisnik u ovom slučaju respiratora, piše :”Federalna uprava civilne zaštite za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH”, iako je, tvrdi naš izvor, striktno propisano i to znaju svi i u Agenciji, ali i dobavljači i uvoznici da se mora navesti koja će tačno zdravstvena ustanova koristiti određeni medicinski aparat ili sredstvo.

To je važno ističe naš sagovornik i zbog toga što Agencija pri davanju saglasnosti za uvoz nekog medicinskog sredtva mora ispoštovati clan 37. Pravilnika.

– Agencija za lijekove godinama provodi postupak i ima obučene kadrove da u skladu sa članom 37 Pravilnika o medicinskim sredstvima utvrđuje usklađenost medicinskog sredstva sa tehničkim uslovima za proizvode i opštom sigurnosti proizvoda, te su kao nadležni vrlo lako morali znati da uređaj ne ispunjava ni minimum potrebnih karakteristika za pacijente u tretmanu oboljelih korona virusom, što je očigledno namjerno kršenje propisa – navodi naš  izvor.

Pitanja o tome da li je Agencija za lijekove i medicinska sredstva u skladu sa članom 37. Pravilnika o medicinskim sredstvima utvrđivala  usklađenost medicinskog sredstva sa tehničkim uslovima za proizvode i opštom sigurnosti proizvoda,pri uvozu 100 respiratora iz Kine koje je uvezla firma “FH Srebrena malina”,a kojoj je ALMS odobrila uvoz tih proizvoda uputili smo Agenciji još prije tri dana.

Međutim odgovor  na ova, ali na još nekoliko pitanja od interesa javnosti, a koji se tiču spornih respiratora na naš pisani upit o tome iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH još nismo dobili.

Podsjećamo, u istrazi o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta , a za koje je Tužilaštvo BiH ustvrdilo da nisu namijenjeni za jedinice intenzivne njege, osumnjičeni su I Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”.