U Afganistan ispraćeno 50 pripadnika Oružanih snaga BiH (FOTO)

jusic_os_bih_ispracaj_misije_u_afganistan_6
FOTO mod.gov.ba

Svečani ispraćaj 45 pripadnika pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i pet pripadnika vojno-policijske jedinice u misiju podrške miru u Afganistanu održan je u ponedjeljak u kasarni Božan Šimović u Čapljini.

Tom prilikom, zapovjednik 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, brigadni general Tomo Kolenda rekao je kako je jedinica obučena i osposobljena za izvršavanje misije u Islamskoj Republici Afganistan.

Jeidnica je kroz šest mjeseci obuke prošla sve taktike, tehnike i procedure isključivo usmjerene na izvršavanje misije koja ih očekuje u Afganistanu, dodao je Kolenda.

U misiju odlazi 45 vojnika, od kojih su tri pripadnice ženskog spola, te pet pripadnika vojno-policijske jedinice od kojih je jedna pripadnica ženskog spola.

– Pješačka jedinica provodit će osiguranje jedne od baza koalicijskih snaga u Afganistanu, a vojno-policijska jedinica izvršavat će isključivo vojnopolicijske zadaće – rekao je brigadni general.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč rekao je kako je želja zapovjedništva Oružanih snaga BiH da misija bude uspješna te da bh. vojnici, na euroatlantskom putu i na putu aktivacije MAP-a, budu još prisutniji u NATO vođenim operacijama.

– Prvi put u misiju upućujemo i vojne policajce, a za povećanje smo se opredijelili zato što misija to zahtjeva. To nama daje mogućnost da provjerimo ono što smo naučili i zašto smo se osposobili, kako bi u budućnosti činili bolje planove, kako bi Oružane snage BiH, pojedinci i jedinice bili bolji, efikasniji i bolji organizirani – kazao je Jeleč.

Dodao je kako je ocjena NATO stožer da Oružane snage BiH dobro rade svoj posao.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić istaknuo je kako je sudjelovanje bh. vojnika u mirovnim operacijama jako važno za Oružane snage BiH, Ministarstvo odbrane BiH i samu državu.

– Sve dosadašnje rotacije, uključujući i ovu koja je kvalitetno pripremljena, pokazale su naš puni kredibilitet, kao i to da možemo izvršit ono što je zakonom propisano – dodao je Jusić.