Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jahorina

U akciji pošumljavanja zasađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora

Dejan Ljevnaic (1)

Cilj bio i podići svijest o važnosti i zaštiti šume kao jednog od najvažnijih resursa, jer svako zasađeno drvo je veliki dar za planinu, ali i poklon budućim generacijama

Na Jahorini je danas realizovana akcija pošumljavanja planine u kojoj je zasađeno 10.000 novih sadnica smrče i bijelog bora, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sa ponosom mogu reći da je u toku realizacija akcije pošumljavanja Jahorine, još jednog lijepog projekta u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina“, rekao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina i dodao:

“S obzirom na to da je Jahorina trenutno jedno od najvećih gradilišta te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume odlučili smo da se odužimo prirodi na ovaj način, sadnjom 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na lokalitetu iznad ‘Ciljne kuće’. Projektom je predviđeno da ova lokacija bude pošumljena kako bi zaštitila ski staze od vjetra, ali i uljepšala izgled planine. Na Jahorini, naravno, postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje koje ćemo obuhvatiti u nekim narednim akcijama. U planu je i pošumljavanje lokacije oko vještačkog jezera koje će biti dosta manjeg obima, ali će itetako doprinijeti ljepšem izgledu ove atraktivne lokacije.“

Ljevnaić je naglasio da se nada da će akcije pošumljavanja biti sve češće, te da će se potruditi da za svako posječeno drvo budu zasađena najmanje četiri nova.

Akciji pošumljavanja Jahorine priključili su se javna preduzeća Šume Srpske i Šumsko gazdinstvo Jahorina, te uposlenici jahorinskih hotela, ski instruktori, ali i Međunarodni centar za mir, koji ima redovne akcije pošumljavanja bh. planina. U današnjoj akciji učestvovalo je više od 80 volontera.

Iz OC Jahorina su istakli da je cilj bio i podići svijest o važnosti i zaštiti šume kao jednog od najvažnijih resursa, jer svako zasađeno drvo je veliki dar za planinu, ali i poklon budućim generacijama.