Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

U Americi uhapšen Kemal Mrndžić, nadzornik ratnog logora u Čelebićima

Foto: Arhiv
Logor Čelebići

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru

Kemal Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići u kojem su tokom rata u Bosni i Hercegovini zatvoreni i mučeni civili srpske nacionalnosti, uhapšen je, 17. maja, u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i državljanin SAD-a.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru, javlja Radio Slobodna Evropa.

Tri Mrndžićeve kolege stražare osudio je MKSJ nakon suđenja u Hagu na kojem su preživjeli svjedočili o mučnim uslovima u logoru. Prema tužbi, brojni preživjeli su od tada identifikovali Mrndžića kao umiješanog u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Prema sudskim dokumentima, nakon završetka rata, istražitelji MKSJ-a su razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i navodno ga optužili da je umiješan u zlostavljanja u Čelebićima.

Mrndžić je potom smislio plan za bijeg iz zemlje tako što je prešao granicu u Hrvatsku i navodno se prijavio kao izbjeglica u Sjedinjene Države koristeći izmišljenu priču, navodi se u saopćenju Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Navodi se da je u svom zahtjevu za izbjeglištvo i intervjuu lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999. godine, a na kraju je postao naturalizirani američki državljanin 2009. godine.

U SAD-u je optužen je za lažiranje, prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korištenje prijevarom stečenog pasoša i posjedovanje i korištenje prijevarno stečenog uvjerenja o naturalizaciji i lažno stečene kartice socijalnog osiguranja, saopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom 17. maja pušten uz kauciju od 30.000 dolara.

Za korištenje prijevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji predviđena je kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

SAD je pozvao sve bivše logoraše koji su bili u logoru u Čelebićima ili članove njihovih porodica koji imaju informacije o logoru ili pitanje o ovom predmetu da se jave kancelariji federalnog tužitelja.

Šta se dešavalo u Čelebićima?

Pripadnici Teritorijalne obrane i Ministarstva unutrašnjih poslova napali su selo Bradina u opštini Konjic, na jugu Bosne i Hercegovine i izvršili zločin nad civilima srpske nacionalnosti tog sela.

Od 25. do 27. maja iste godine ubijeno je 48 civila, a oko 240 mještana odvedeno je u logor “Čelebić”.

Prema presudama u Haškom tribunalu, u hangaru šest nekadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Čelebićima nalazilo se do 240 zatvorenih Srba iz Konjica i okolnih sela koji su mučeni, zlostavljani i ubijani.

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica, u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su oni bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

S njima je bio optužen i Senadin Čibo, ali je zbog smrti postupak protiv njega obustavljen.

Oni su uhapšeni 2017. godine.