Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

negativna iskustva žena

U Banjaluci održan osmomartovski marš: “Siguran porođaj je političko pitanje”

osmomartovski mars – banja luka – AA 2

“Budućnost je ženskog roda”, “Neću otkaz kad zatrudnim”, “Ne želim da se porađam kao u 19. vijeku”, neki su od transparenata koje su tokom marša nosili učesnici

“Siguran porođaj je političko pitanje!” slogan je osmomartovskog marša koji je danas održan u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici marša su prošetali od zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine gdje su aktivistkinje pročitale negativna iskustva žena u zdravstvenim ustanovama prilikom vođenja trudnoće, porođaja i nakon samog porođaja.

Korupcija duboko ukorijenjena u bh. porodilištima: Koliko novca “spremiti u kovertu”?

Osmomartovski marš u Banjaluci održan je jedanaesti put, a organizovalo ga je više nevladinih organizacija, između ostalih “Oštra Nula”, Centar za mlade “Kvart”, “Radnička solidarnost” i drugi.

U prethodnim danima i danas organizovana je i akcija prikupljanja higijenskih sredstava za porođajno odjeljenje Kliničkog centra u Banjaluci.

Organizatori su naveli da je veliki broj žena koje su sa njima podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom Bosne i Hercegovine, a da su mnoge od njih doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja.

Poručili su da smatraju da porodilišta moraju biti prijateljska i sigurna okruženja za žene, trudnice, porodilje i majke, a ljekari i medicinske sestre prijatelji i prijateljice žena. Dodaju i da zdravstvene ustanove i njihovi uposlenici moraju poštovati i provoditi zakonom garantovana prava pacijentkinja.

“Budućnost je ženskog roda”, “Neću otkaz kad zatrudnim”, “Ne želim da se porađam kao u 19. vijeku”, neki su od transparenata koje su tokom marša nosili učesnici.