vlado đajić

U banjalučkom UKC-u oko 80 pacijenata na respiratorima i oko 400 na kiseoniku

Press Vlade Djajica povodom najgoreg dana u RS oko virusa korona
29.04.2020., Park Petar Kocic, Banjaluka (BiH) - Vlado Djajic, generalni direktor Univerzitetsko-klinickog centra RS (UKC), apelirao je na konferenciji za medije na sve gradjane u RS da se uozbilje i maksimalno pridrzavaju propisanih mjera i drze socijalnu distancu. To je, kako je rekao, poseban apel na danasnji katastrofalni dan, kada je na UKC smjesteno na lijecenje cak 212 osoba zbog koronavirusa, a samo u protekla 24 sata preminula su dva pacijenta, a zarazeno 59, najvise do sada. U neposrednoj blizini konferencije, u parku Petar Kocic, kojoj su prisustvovali i studenti medicine, nalazili su se i ljudi koji nisu nosili maske ni rukavice, na sta je Djajic burno reagirao. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Đajić je naglasio da su u UKC RS razveli kiseoničku mrežu u pola centralnog medicinskog bloka

U Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci danas je najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije koronavirusa, a to je 607 pacijenata, kazao je generalni direktor ove ustanove Vlado Đajić.

Dodao je da je od ukupnog broja hospitalizovanih oko 80 na respiratorima i oko 400 na kiseoniočkoj terapiji.

Istakao je kako UKC Srpske raspolaže ukupno sa oko 110 respiratora.

– Mi imamo oko 110 respiratora, 80 pacijenata je na respiratorima, još imamo 30-ak spremnih za nove pacijente, ali se nadamo da nam neće trebati – kazao je Đajić.

Istakao je da se dosta pacijenata koji su bili na respiratorima oporavi.

– Što se tiče smrtnosti mi gledamo statistiku u svijetu i mi smo pri vrhu ovih koji se oporave i prežive. Dosta pacijenata se oporavi koji su na respiratorima – izjavio je on.

Đajić je naglasio da su u UKC RS razveli kiseoničku mrežu u pola centralnog medicinskog bloka.

– Imamo kiseonik i možemo da ga pružimo za 500 pacijenata. Trošimo velike količine kiseonika, negdje oko 250.000 KM mjesečno – dodao je Đajić.

Dodao je da slobodnih kreveta u ovoj medicinskoj ustanovi još ima.

– Nažalost, bili smo primorani da od dvokrevetnih soba pravimo trokrevetne, tako da smo malo malo smanjili komfor ali pacijent i dalje ima dobar smještaj i dobru uslugu – kazao je Đajić.

U posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 1.266 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 474 osoba. U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona.