Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Banjoj Luci izgrađena deponija po evropskim standardima

golic – wigemark
FOTO: Srna

Na Regionalnoj deponiji u Ramićima, kod Banje Luke, danas je ozvaničen završetak projetka sanacije deponije, izgradnje sistema za degasifikaciju, te nastavak izgradnje sanitarne ćelije.

Projekt je finansirala Evropska unija, a ovom događaju su, između ostalih, prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar- Wigemark i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Wigemark je rekao da je ohrabrujuće vidjeti jednu modernu deponiju i da je zadovoljan što je Evropska unija podržala ovaj projekt.

– Ovdje je riječ o regionalnom projektu u kojem učestvuje sedam lokalnih zajednica, o području gdje živi oko 440.00 ljudi. Ovo je veoma važan korak u pravcu ispunjavanja standarda EU kada je u pitanju upravljanje čvrstim otpadom i to je jedna od veoma bitnih oblasti u procesu pristupanja EU – naveo je ambasador Wigemark.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić je ukazala da je, nakon pet godina radova, Banja Luka dobila najsavremeniju deponiju za skladištenje čvrstog otpada i da je ovo prva deponija u Republici Srpskoj koja zadovoljava sve EU standarde.

– Za ovaj prijekat u Ramićima do sada je utrošeno više od 16 miliona KM. Između ostalog, nabavljen je najsavremeniji uređaj za prečišćavanje deponijskih voda, kapaciteta 50 kubnih metara na dan, izgrađena je prva sanitarna ćelija, nabavljene savremene mašine za rad, izgrađen objekat za smještaj radnika, nabavljena vaga, hidranstki prsten, te trafostanica – kazala je Golić.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je naglasio da deponija u Ramićima ima veliki značaj za Banju Luku, te da se u gradu planira ili je u toku niz drugih infrastrukturnih projekata.

– Na ovoj lokaciji, kroz nekoliko faza, ulagana su značajna sredstva i ono što je važno jeste da je svaki naredni korak bio modernizacija uslova rada. Svjedoci smo uspješnog zajedničkog projekta u kojem su svoj udio dali Grad Banja Luka i susjedne opštine, Vlada Republike Srpske i Evropska unija, odnosno Svjetska banka. Iz ovoga možemo zaključiti da se nijedan kapitalni infrastrukturni projekat ne može završiti bez partnerstva – naveo je Radojičić.

Naglasio je da Banja Luka, kao jedna od najvećih lokalnih zajednica u BiH, ima velike komunalne potrebe.

Direktor preduzeća “Depot” Novo Grujić, rekao je da je završetkom ovog projekta, učinjen veliki napredak u zbrinjavanju čvrstog otpada, koji se prikuplja iz Banje Luke i još šest susjednih općina, ali i u zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta života.