Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Banjoj Luci obilježen Dan lica s Daunovim sindromom

U Banjoj Luci obilježen Dan lica s Daunovim sindromom

Povodom Svjetskog dana lica sa Daunovim sindromom danas je u Kulturnom centru “Banski dvor” održana manifestacija “Živimo zajedno, ali sa razlikama” u organizaciji Dječijeg edukativnog centra “Svjetlice”, javlja Anadolu Agency (AA).

Željka Perišić iz centra “Svjetlice” objasnila je da ovo udruženje okuplja 60 porodica, od čega je 28 porodica sa djecom koja ima Daunov sindrom. Za današnju manifestaciju pripremali su se svakodnevno, prethodna tri mjeseca, a u programu su učestvovali i učenici Centra “Zaštiti me”, štićenici Doma Rada Vranješević, te plesni studio “Latino Dance” i učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

“Petu godinu zaredom obilježavamo Međunarodni dan osoba sa Daun sindromom i slobodno mogu reći da se u prethodnih pet godina, od početka našeg rada do danas, taj položaj ipak promijenio, pogotovo kada sa radi o pitanju svijesti naših sugrađana. Zaista smo imali nekoliko velikih kampanja koje su uticale na to da različitosti polako počnu da se prihvaćaju”, istakla je ona i dodala da se u cijelom svijetu ovaj dan obilježava da bi se podigla svijest o značaju podrške koja je potrebna porodicama osoba sa Daunovim sindromom.

Navela je da je neophodna rana intervencija, asistenti u nastavi, te podrška porodici.

“Ostvarili smo dobru saradnju sa Vladom RS tako da se nadamo da ćemo u narednom periodu uraditi nešto i na sistemskim promjenama i rješenjima koja su nam trenutno problem”, istakla je Željka Perišić.

Damir Halvadžija, Banjalučanin čija kćerkica ima Daunov sindrom i ide u prvi razred, rekao je da su roditelji djece sa Daunovim sindromom uglavnom prepušteni sami sebi.

“Jako je to teško sve bilo podnijeti, borimo se čitav život s tim. Teško je o tome i pričati”, rekao je Halvadžija.

Objasnio je da njegova kćerka ide u školu zahvaljujući asistentu kojeg plaćaju, a koji joj pomaže u praćenju nastave.

“Sama država je takva da za Daunov sindrom ništa ne obezbjeđuje”, rekao je on i dodao da postoje preduzeća i ljudi dobre volje koji pomažu koliko je unjihovoj moći.