Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za 17. juni

U Banjoj Luci odgođeno suđenje u slučaju Dragičević

vreco pravda za davida (1)

Kada Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bude procesuiralo Dalibora Vreću (tužilac u ovom slučaju) onda će to imati nekog smisla

Suđenje kriminalističkim tehničarima Luki Mikici Marijanac i Zoranu Bošnjaku, koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su uništili donji veš Davida Dragičevića koji je trebao poslužiti kao dokaz u istrazi, odgođeno je za 17. juni, kazali su novinarima u srijedu 21. aprila članovi grupe Pravda za Davida, piše Radio Slobodna Evropa.

Oni su se ranije u srijedu okupili ispred zgrade Osnovnog suda u Banjaluci gdje je u 11 sati trebao da počne glavni sudski pretres protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka.

“Kada Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bude procesuiralo Dalibora Vreću (tužilac u ovom slučaju) onda će to imati nekog smisla. Ovo sada sve nema nikakvog smisla. Mi smo tu da poručimo. Na našim transparentima vidite da se mi uopšte ne osvrćemo na ova dva tehničara Bošnjaka i Marijanca. Nama su na transparentima sve poruke upućene Daliboru Vreći. Ne može on da vodi ovu krivičnu prijavu”, kazao je novinarima Ozren Perduv član Grupe Pravda za Davida.

On je podsjetio da je tužilac Vrećo vodio glavni proces u slučaju David Dragičević.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj konferenciji za novinare koju je 26. marta 2018. godine održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUPRS) navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod utjecajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im potporu dali i brojni građani. Tada su započela i svakodnevna okupljanja građana, pod motom Pravda za Davida koja su trajala do 30. decembra, nakon čega je policija zabranila proteste.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Predmet se kako su saopštili odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela”.