Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Banjoj Luci otvorena kancelarija ruske ambasade, javio se i Lavrov

kancelarija ruske ambasade u banjaluci
FOTO: Fena

Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije, kazao je Lavrov putem video linka

U Banjoj Luci danas je svečano otvorena kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a njen rad su ozvaničili ruski ambasador Igor Kalabuhov i predsjednik RS Milorad Dodik.

Ambasador Kalabuhov izjavio je da otvaranje kancelarije predstavlja za Rusiju poseban događaj, napominjući da se na ovaj dan čekalo dugo vremena.

– Ova vrata su otvorena za sve građane, bez obzira na vjeru i naciju – poručio je Kalabuhov.

On je posebno zahvalio predsjedniku RS Miloradu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja.

– Hvala vam na inicijativi, snazi i kreativnosti koji su vrlo potrebni u ovim vremenima – rekao je ruski ambasador u BiH.

Po njegovim riječima, kancelarija je samo nastavak saradnje sa BiH, a posebno sa RS sa kojom Rusija razvija i unapređuje strateško partnerstvo.

– Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su u osnovi našeg rada – dodao je Kalabuhov.

Pred uključenje videolinkom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova iz Moskve, Kalabuhov je najavio mogućnost njegovog skorog dolaska u Banja Luku na otvaranje srpsko-ruskog hrama čija gradnja je u toku.

Lavrov: Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije

Lavrov je posredstvom video linka poručio da je otvaranje kancelarije istorijski trenutak.  

– Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj RS. Širenje diplomatskog kora u Banja Luci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu RS kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – kazao je Lavrov.

On je posebnu zahvalnost iskazao Dodiku na ukazanoj incijativi da se otvori kancelarija. Poručio je da će prioritetna pažnja u Banjoj Luci biti posvećena izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra.

Dodik: Mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Ruska Federacija partner i politički istomišljenik RS.

– Mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije. Otvaranje ove kancelarije doživljavamo s emocijom – kazao je Dodik.

Dodik je ponovo ustvrdio da “Republika Srpska nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji”.

– RS nije remetilački faktor, mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton, a Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD imaju zavjeru protiv srpskog naroda. Poput one stare ‘zavadi pa vladaj’. To stalno čine na ovim našim prostorima. Mi možemo da budemo unutar BiH koja je na izvornim temeljima Dejtonskog sporazuma i nikako drugačije – ustvrdio je Dodik.