Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

snažna podrška

U BiH 76 posto građana za ulazak u Evropsku uniju

eu sarajevo (1)

Ispitivanje javnog mnijenja na zapadnom Balkanu pokazalo snažnu podršku za EU

Najnovije istraživanje za zapadni Balkan, koje je proveo Centar za anketna istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta, otkriva podijeljena mišljenja o Sjedinjenim Američkim Državama kao ekonomskom i političkom partneru, ali i entuzijazam za jačanje veza sa Evropskom unijom (EU).

Ispitivanje je provedeno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

– Uprkos naporima Kine i Rusije da izvrše uticaj na zapadnom Balkanu, ovo istraživanje pokazuje da mnogi u regionu vide svoje interese na Zapadu – rekao je direktor Međunarodnog republikanskog instituta za Evropu Paul McCharty.

Smatra da je stalna podrška Sjedinjenih Država i EU u jačanju demokratije širom regiona presudna za konsolidaciju ovog pozitivnog trenda i omogućavanje ovim zemljama da se odupru napadima autoritarnih sila.

Na pitanje o tome ko su najznačajniji ekonomski partneri, javnost je bila podijeljena. Većina ispitanika na Kosovu (94 posto) je navela SAD, u odnosu na samo 13 posto u Srbiji koji dijele to mišljenje. Većina u Srbiji navela je Rusiju (73 posto) i Kinu (71 posto) kao najznačajnije ekonomske partnere. Većina ispitanika na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji smatra SAD najznačajnijim političkim partnerom, kao što misli i većina u Crnoj Gori. U BiH i u Srbiji, procenat onih koji SAD vide kao ključnog političkog partnera je manji (29 posto i 15 posto).

Upitani kako bi glasali da se sutra održi referendum za članstvo u EU, većina u svim državama je odgovorila da bi glasali za. Na Kosovu, velika većina (93 posto) podržava pristupanje, a značajan procenat u BiH (76 posto) i Sjevernoj Makedoniji (74 posto) također bi glasale za ulazak u EU.

Uprkos ovim pozitivnim nalazima, evidentna je zabrinutost zbog dezinformacija u svim državama, što ukazuje da lažni narativi od aktera predstavljaju trajni problem na zapadnom Balkanu.

Većina u BiH, Crnoj Gori, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji se složila da su progrešne ili lažne informacije u medijima ili ‘vrlo’ ili ‘donekle’ problematične za njihove zemlje. Nadalje, većine u svih pet zemalja navele su da se susreću u medijima sa pogrešnim ili lažnim informacijama bilo ‘svakodnevno’, ‘skoro svakodnevno’ ili ‘nekoliko puta sedmično’.

– Sa velikom količinom dezinformacija koje kruže Balkanom, a potiču od autoritarnih sila poput Kine i Rusije, ohrabruje činjenica da građani Balkana prepoznaju problem koji predstavlja ovaj fenomen. Pandemija COVID-19 učinima je pristup pouzdanim informacijama važnijim nego ikad, podvlačeći vitalni značaj borbe protiv dezinformacija na Balkanu i širom svijeta – rekao je McCharty.

Istraživanje je za potrebe Međunarodnog Republikanskog Instituta sprovela agencija Ipsos BiH, u periodu od 2. februara do 6. marta 2020. godine.

Podaci su prikupljeni putem ličnih intervjua u svakoj od uzorkovanih zemalja sa stopama odgovora od 50 do 80 posto koristeći višestepenu stratifikaciju proporcionalnu distribuciji stanovništva, saopćeno je iz Međunarodnog Republikanskog Instituta.