Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uz poštivanje mjera

U BiH danas je počela nova školska godina: Učenici u klupama, časovi od 45 minuta

prvi dan skole nastava skola ucenici – Anadolija (3)

Jedan dio učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini se u školske klupe vraća danas, dok ostali s nastavom počinju u ponedjeljak, 6. septembra.

U Bosni i Hercegovini je danas počela nova školska godina 2021/22. uz blaže epidemiološke mjere u odnosu na prošlu godinu i povratak većine učenika u školske klupe, javlja agencija Anadolija.

Jedan dio učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini se u školske klupe vraća danas, dok ostali s nastavom počinju u ponedjeljak, 6. septembra.

U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, planirano je da školska godina počne s učenicima u školskim klupama i interaktivnom nastavom u učionicama uz poštivanje epidemioloških mjera. U ovom entitetu do prije nekoliko dana nije bilo poznato na koji način će se realizovati nastavni proces, s obzirom na to da je obrazovni sistem podijeljen po kantonima i svaki od njih je imao pravo da donese odluku o načinu izvođenja nastave.

Na osnovu odluke kantonalne Vlade, u Kantonu Sarajevo nastava će se od danas odvijati u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Nastavu u školskim klupama od danas također počinju i učenici Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona.

Početak nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zakazan je za ponedjeljak, 6. septembar, kao i Zapadnohercegovačkom, Posavskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu, te Kantonu 10.

Za nastavnike u RS-u obavezno nošenje maski

U manjem bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) redovna nastava također počinje danas. Vlada RS-a je prošle sedmice usvojila zaključke po kojima učenici kreću u škole od danas, a časovi će im trajati 45 minuta, za razliku od prošle školske dogine kada su razredi dijeljeni na dvije grupe a časovi su trajali po 20 minuta.

Prema preporukama entitetskog ministarstva prosvjete i kulture maske će biti obavezne za nastavnike, a za učenike samo prilikom kretanja i odgovaranja.

Obrazovni proces u Brčko distriktu počinje 6. septembra, a nastava će se također odvijati u učionicama.

Najveći dio školske godine 2020/2021, đaci osnovnih i srednjih škola u BiH imali su online nastavu. S padom broja zaraženih, nakon trećeg vala korona virusa, krajem proljeća, omogućen je kombinovani model nastave u kojem se dio procesa obavljao online, a dio u učionicama.

Mentalno zdravlje učenika

U većini zemalja regiona do posljednjih sedmica augusta nije bilo poznato na koji način će se odvijati nastava u školama, s obzirom na epidemiološku situaciju i širenje koronavirusa. Stoga su međunarodne organizacije, kao i pojedine nevladine apelovali da se razmotri svaka mogućnost za povratak učenika u školske klupe, uz pridržavanje zaštitnih mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Agencija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) savjetovali su da u budućnosti ne bi trebalo zatvarati škole zbog pandemijom jer je to, kako su naveli, imalo “katastrofalan efekat na učenike”.

Slična zatvaranja ne bi trebalo uvoditi nakon što se učenici vrate u klupe poslije ljetnih praznika, naveli su iz ovih organizacija te pozvali evropske vlade da osiguraju otvorene škole usprkos širenju COVID-a 19.

Organizacija Save the Children u BiH je nedavnim saopštenjem navela da je ovo presudan trenutak da se poduzmu koraci za ublažavanje dalekosežnih posljedica koje bi mogle trpjeti čitave generacije zbog uticaja pandemije COVID-19 na obrazovanje.

“Više od godinu dana, stotine miliona djece širom svijeta nema pristup kvalitetnoj nastavi. Žrtvovano je na hiljade školskih časova kako bi se čovječanstvo zaštitilo od bolesti. Sada je vrijeme da zaštitimo generacije djece i mladih”, naveli su iz ove nevladine organizacije.