BiH

potvrdio tegeltija

U BiH danas stiže novi kontingent vakcina koje je donirala Vlada Srbije

12/03/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Na Ekonomskom forumu u Tirani koji je održan online, Tegeltija je govorio o procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, borbi protiv pandemije koronavirusa, vakcinaciji protiv virusa, ali i otklanjanju ekonomskih posljedica pandemije

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija iskazao je lično, ali i razočarenje građana BiH u globalni sistem nabavke vakcina protiv koronavirusa i istakao da bez Srbije BiH ne bi do sada imala nijednu dozu te najavio da će danas stići novi kontingent vakcina protiv koronavirusa koje je Vlada Srbije donirala BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Ekonomskom forumu u Tirani koji je održan online, Tegeltija je govorio o procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, borbi protiv pandemije koronavirusa, vakcinaciji protiv virusa, ali i otklanjanju ekonomskih posljedica pandemije.

Kako je naveo, daleko je bio Samit u Solunu kad je BiH započela proces pridruživanja EU.

“To je jedno od pitanja za koje postoji saglasnost svih u BiH i pored dugog i jako sporog procesa, taj entuzijazam građana prema EU je i danas jako izražen. Siguran sam da će BiH naporima koje je napravila u 2020. godini i u koje će učiniti prvoj polovini ove godine, napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da može da dobije kandidatski status, što je od velike važnosti za cijelu BiH”, rekao je.

On je dodao i da je BiH jako posvjećena ispunjavanju uslova za pristup EU, bez obzira kada dobije status kandidata, jer su svi svjesni da je EU mjesto za građane BiH.

Tegeltija je kazao i da je fokus u protekloj godini bila borba protiv pandemije, tokom koje se pokazala jako važna uloga EU.

“Moramo priznati na kraju da je EU bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije, a očekujemo da se to desi i u samom procesu vakcinacije”, rekao je.

On je ocijenio da zemlje regiona nisu iskoristile tešku situaciju s pandemijom kao mogućnost da unaprijede ekonomsku saradnju, podignu međusobne trgovinske veze na viši nivo i pomognu jedna drugoj.

Kako je precizirao, u ovoj godini postoje dva velika izazova, prvi je kako uspješno provesti vakcinaciju u našim zemljama, a drugi kako sanirati ekonomske posljedice COVID-19.

Tegeltija je zahvalio Srbiji, odnosno Vladi na čelu s premijerkom Anom Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na donacijama vakcina protiv koronavirusa te najavio da danas stiže “još jedna količina vakcina koje je Vlada Srbije donirala BiH”.

“Moramo iskazati i svoje razočaranje, ne samo lično nego i svih građana BiH za globalni sistem distribucije vakcina koji je pokazao visok nivo neefikasnosti, a u koji smo mi polagali nade. Bez pomoći Srbije i intervencije koju je napravila Vlada Republike Srpske, Bosna i Hercegovina bi ostala bez vakcina”, dodao je.

Ipak, on je rekao i da vjeruje da će proces nabavke vakcina kroz EU mehanizme profunkcionisati i da će na kraju biti uspješan.

“Ono što za nas jeste razočaravajuće je to da su vakcine od globalnog dobra prerasle u robu koja se nabavlja na tržištu po nefer uslovima. Na tom planu smo morali napraviti mnogo, mnogo više”, izjavio je.

On je podsjetio i da će BiH 16. marta s Turskom potpisati ugovor koji će omogućiti izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd, s ciljem boljeg povezivanja ekonomija i građana dvije zemlje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.