sporazum policijskih i obavještajnih agencija

U BiH formirana Operativna grupa za borbu protiv terorizma

sipa

Posebno značajno je formiranje Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao stalnog tijela strana potpisnica sa sjedištem u Državnoj agenciji za istrage izaštitu, navode iz SIPA-e

Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji u borbi protiv terorizma, kojim se unapređuje saradnja i koordinacija aktivnosti u borbi protiv terorizma, stupio je na snagu u Bosni i Hercegovini jučer, 22. aprila, javlja Anadolu Agency.

U skladu s tim, formirana je Operativna grupa za borbu protiv terorizma koju čine predstavnici policijskih i obavještajnih agencija u BiH.

Sporazumom se, uz ostalo, omogućava i pravovremena razmjena informacija, uspostava, sastav, nadležnosti, način rada i finansiranje radnih tijela i provođenje zajedničkih aktivnosti, kao i druga pitanja u cilju unapređenja borbe protiv terorizma i stvaranja sigurnijeg okruženja u Bosni i Hercegovini.

“Posebno značajno je formiranje Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao stalnog tijela strana potpisnica sa sjedištem u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu”, saopćeno je iz SIPA-e.

Strane potpisnice ovog značajnog sporazuma su Državna agencija za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne iHercegovine, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Služba za poslove sa strancima.