Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BIRN-ova konferencija

U BiH i regionu djeluje čak 71 desničarska i ekstremna organizacija!

birn db (4)

BIRN je sačinio interaktivnu mapu o desničarima. Džidić: Desničarski ekstremizam trenutno najveća prijetnja u Evropi

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) danas i sutra organizuje dvodnevnu konferenciju “Krajnje desničarski ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička podrška”, na kojoj će se govoriti o sve prisutnijem desničarskom ekstremizmu na Balkanu, šta države mogu da urade da mu se suprotstave, te koliko su krajnje desničarske organizacije prisutne na internetu.

U toku konferencije panelisti sa Zapadnog Balkana i međunarodni stručnjaci će govoriti o trendovima i sigurnosnim izazovima krajnje desničarskog ekstremizma, njegovoj povezanosti sa zvaničnim politikama u regionu i posljedicama koje ostavlja na demokratska društva.

Prvog dana konferencije BIRN će predstaviti interaktivnu mapu desničarskih i ekstremističkih grupa u region. Medijima su se danas u vezi s ovom konferencijom obratili direktor BIRN-a BiH Denis Džidić i Jan Waltmans, ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

-Na mapi desničarskih organizacija u regionu radili smo više od godinu dana, a mapirali smo više od 71 desničarsku i ekstremnu organizaciju koje djeluju na Zapadnom Balkanu, kao i njihove konekcije sa političkim strankama, vlastima, međunarodnim organizacijama. To je jedna jedinstvena baza podataka za koju se nadamo da če služiti kao izvor kako istraživačima i medijima, tako i sigurnosnim i policijskim agencijama – kazao je Džidić.

Denis Džidić (Foto: D. B./Fokus.ba)

Naveo je kako smo do sada mogli vidjeti da desničarski ekstremizam nije bio tretiran na identičan način kao što je to bio islamistički ekstremizam, posebno u period kada je ISIL bio u punoj snazi.

-S obzirom da je desničarski ekstremizam trenutno najveća prijetnja u Evropi i svijetu, cilj je da se to pitanje u fočus stavi i na Zapadnom Balkanu. BiH godinama u svojoj Strategiji za borbu protiv terorizma uopšte nije prepoznavala desničarski ekstremizam. Strategija u kojoj je on obuhvaćen konačno je usvojena prošle sedmice. Sada ostaje da vidimo kada će biti konačno usvojen akcioni plan za implementaciju Strategije i na koji način će upravo desničarske organizacije biti prepoznate – rekao je on.

Kako je naglasio, ove grupe u BiH, zemlji u kojoj je situacija osjetljiva zbog posljedica rata, u kojoj su neriješena etnička pitanja, zaista predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Foto: D. B./Fokus.ba

-Kada je riječ o desničarskim grupama, u BiH djeluju četnička ili ravnogorska udruženja, zatim više udruženja koji su čak finansirani iz budžeta, što govori o jasnom odnosu vlasti u RS prema ovim grupacijama. Mapirali smo i i određene grupe poput “Samopoštovanja” ili “Principa” u Prijedoru koje su bile odgovorne za zaustavljanje obilježavanja Dana bijelih traka. Vidjeli smo i da članovi stranke Ujedinjena Srpska u Prijedoru jesu finansirali te organizacije – istaknuo je on.

Holandski ambassador Jan Waltmans izjavio je kako njegova vlada želi nastaviti podržavati vlasti u regionu u suočavanju sa krajnje desničarskim ekstremizmom.

Jan Waltmans (Foto: D. B./Fokus.ba)

-Ideje i ponašanje akceleracionista predstavljaju prijetnju nacionalnog sigurnosti i demokratskom pravnom poretku u Holandiji. Ta prijetnja stoga od vlasti zahtijeva strukturalnu budnost – rekao je ambassador.

Medijima se obratio i Nebojša Novaković, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, koji je kazao kako u Srbiji postoje desničarske grupe koje sarađuju sa organizacijama i grupama istog profila iz Bosne i Hercegovine.

Foto: D. B./Fokus.ba

Istakao je i da mladi u Srbiji nemaju nikakvu drugačiju perspektivu koju mogu da dobiju, a da ima veze sa obrazovanjem ili slično.

-Režim u Srbiji igra samo na onome što je najlošija ljudska priroda – ako ne pružimo ništa mladima, hajde da ih odvučemo u ekstremizam – kazao je on.

Interaktivnu mapu možete pogledati na linku Mapiranje ekstremističkih grupa u regionu.