Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

96 hiljada doza

U BiH iz SAD-a stigla donacija vakcina Moderna

moderna – donacija sad – Armin Durgut Pixsell

Bosni i Hercegovini je do sada ukupno isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je stigla donacija od 96 hiljada doza vakcine proizvođača Moderna.

Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini. Ovo je druga isporuka vakcine Moderna našoj zemlji nakon donacije Republike Hrvatske koja je donirala 70 hiljada doza.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Bosni i Hercegovini je do sada ukupno isporučeno više od 3.600.000 doza vakcina.

Današnjoj primopredaji prisustvovale su ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u Sarajevu Deborah Mennuti.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Mennuti je kazala da je donacija dio američkog globalnog napora protiv pandemije te izraz prijateljstva s Bosnom i Hercegovinom.

Podsjetimo, ranije je stigla donacija iz Hrvatske kada je ta susjedna zemlja donirala 70.000 doza “Moderne” našoj zemlji.

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH, događaju je prisustvovao Dušan Kojić ispred te institucije koji je istakao da pandemija koronavirusa zaraznog oboljenja sa kojom se suočila Bosna i Hercegovina, cijela regija, Evropa i svijet, pokazala je da niti jedan sistem nije bio dovoljno spreman da u potpunosti predvidi razmjere javnozdravstvene prijetnje ove vrste, kao i da minimizuje negativne efekte iste na cjelokupno društvo.

– Većina zemalja se u određenom momentu suočila sa problemom nedovoljnih kapaciteta za odgovor na pandemiju pa su se ovakva ograničenja rješavala na različite načine zavisno od dostupnosti dodatnih resursa, što je često podrazumjevalo vanjsku podršku drugih zemalja i međunarodnih partnera – istakao je.