Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija hara

U BiH još 128 slučajeva zaraze, zabilježen jedan smrtni slučaj

Bjelovar: Velike gužve tijekom cijelog dana ispred Opće bolnice
04.05.2020., Bjelovar - Drugom fazom popustanja mjera u svezi koronavirusa Bjelovarcani su od jutra stvorili veliki red cekajuci na ulaz u Opcu bolnicu, a guzva nije jenjavala tijekom cijelog prijepodneva. Dakle, mnogi pacijenti jedva su docekali da bolnicki odjeli iznova pocnu raditi. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Zeljković je nа kоnfеrеnciјi zа nоvinаrе u Bаnjoj Luci naveo dа se uočava da je u onim lokalnim zajedicama u RS-u, gdje se nisu pridržavali mjera, došlo do širenja virusa, navodeći primjer Hercegovine

U posljednja 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

– U Federaciji BiH do sada je testirano 54 165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2085 osoba, od toga su 1115 (53.48 posto) žene, a 970 (46.52 posto) muškarci – podaci su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1027 pacijenata, dok su trenutno aktivna 1003 slučaja pozitivna na COVID-19.

Od 55 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 35 osoba je muškog spola (63.64 posto) i 20 ženskog spola (36.36 posto).

Preminuli pacijenti, njih 37 (67.27 posto) je imalo više od 65 godina.

U RS-u  31 osoba pozitivna na koronavirus

Vršilаc dužnоsti dirеktоrа Institutа zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе Brаnislаv Zеljkоvić izјаviо је dаnаs da je još 31 osoba pozitivna na virus korona u tom bh. entitetu, nakon što je testirano 211 uzoraka te apelovao da se poštuju mjere, posebno u poslovnim subjektima.

Zeljković je nа kоnfеrеnciјi zа nоvinаrе u Bаnjoj Luci naveo dа se uočava da je u onim lokalnim zajedicama u RS-u, gdje se nisu pridržavali mjera, došlo do širenja virusa, navodeći primjer Hercegovine.

Institut je predložio Štabu za vanredne situacije nove mjere, a to je da se raspuste republički karantini, s tim da se zaražene osobe šalju u kućnu izolaciju.

– U narednom periodu sve novoregistrovane osobe bit će u kućnoj izolaciji uz procjenu kliničke slike – naveo je on.

Doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je rekla da su trenutno u tom bh. entitetu 2.232 pozitivne osobe, a testirano je njih 36.000.

– Zadnjih nekoliko dana najviše pozitnih osoba na Covid-19 vezano je za regiju Trebinju, a u vezi su s radom u jednoj firmi – rekla je ona i navela da je neophodno striktno poštovanje mjera suzbijanja koronavirusa.

U RS-u su trenutno 133 osobe hospitalizirane, najviše u Prijedoru, a pet oboljelih od koronavirusa je na respiratorima.

– Većina je blaže kliničke slike, ali to ne znači da nekontrolisana epidemija ne bi dovela do težih kliničkih slika i smrtnih slučajeva – rekla je Aćimović.

Od ukupnog broja zaraženih 59 posto je trenutno oporavljenih u RS.