BiH

u zadnja 24 sata

U BiH još 253 nozaraženih, šest osoba preminulo, veliki broj oporavljenih

12/08/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci hospitalizirana su 73 lica, a 196 u ostalim bolnicama

U posljednja 24 sata u BiH je zabilježen 253 novih slučajeva zaraze, dok je šest osoba umrlo. Također, veći broj zaraženih osoba se oporavio.

U Federaciji BiH testirano je 1.029 uzoraka, od kojih je 159 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosanskopodrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 97.868 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8.929 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5.388 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3.309 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda. Preminula su dva muškarca iz Sarajeva, jedan muškarac iz Gračanice i žena iz Goražda.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 232, od toga 148 osoba je muškog i 84 su ženskog spola, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Virus korona u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđen kod 94 osobe od testiranih 525 uzoraka, a prijavljena su dva smrtna slučaja – muškarac srednje i žena starije životne dobi iz Banje Luke odnosno sa Pala – izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

-Podaci govore da je pogoršana epidemiloška situacija u Republici Srpskoj, jer je vidljiv trend rasta broja pozitivnih na virus korona, ali je ohrabrujuće to što nema eksponecionalnog rasta u odnosu na prethodne sedmice – rekao je Zeljković na konferenciji za štampu u Banjoj Luci.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci hospitalizirana su 73 lica, a 196 u ostalim bolnicama. Ukupno 16 osoba je na respiratorima.

-Nažalost, sve veći broj mlađih lica biva zaražen virusom korona i oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku – rekao je Zeljković.

Oporavljeno je 3.350 lica ili oko 58 posto od ukupnog broja zaraženih, dok je trenutno aktivno 2.232 slučaja zaraze.

Zeljković je najavio da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te dodao da postoji više opcija.

-Institut će ove sedmice izvršiti analizu cjekokupne epidemiološke situacije u skladu sa preporučenim mjerama. Biće definisani svi parametri za početak školske godine, za šta postoji više opcija – rekao je Zeljković.

Odlukom Upravnog odbora Instituta, cijena komercijalnih testova na virus korona od danas je u RS 150 KM. Do danas su koštali 200 KM i urađeno ih je 3.700.

Podaci za Brčko distrikt bit će objavljeni kasnije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.