Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

U BiH najavljen olujni vjetar koji može nositi krovove i lomiti drveća. Stižu i padavine

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Ilustracija

Po pitanju vjetra danas mirno i to će biti jedan od rijetkih dana u ovoj sedmici kada će vjetar biti slab

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana s juga. Kiša se očekuje u noći sa srijede na četvrtak. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Dnevna temperatura zraka od 14 do 20 stepeni.

U Sarajevu prije podne sunčano, a poslije podne naoblačenje. Dnevna temperatura oko 17 stepeni, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Po pitanju vjetra danas mirno i to će biti jedan od rijetkih dana u ovoj sedmici kada će vjetar biti slab.

Najavljeni olujni udari vjetra

Četvrtak će biti uglavnom suh, rijetko još u jutarnjim satima moguća kiša. Vrijeme umjereno do pretežno oblačno. U večernjim satima postepeno jačanje južnog vjetra kao najava vjetrovitog petka, javlja BHmeteo.

Od noći na petak i tokom petka mogući su olujni udari južnog vjetra jačine 60-80 km/h širom zemlje. Uz takvu jačinu vjetra moguće su ponegdje štete, kao što su lomljenje drveća, skidanje krovova sa stambenih objekata i prekidi u napajanju sa električnom energijom. Pored vjetra, u petak će prolazno uz nalet fronte biti kiše, pljuskova i grmljavine.

Nastavlja se uporna južina. Pripremite se na još dosta vjetra u toku ove sedmice. Uz izmjenu suhih i oblačnih perioda,…

Posted by BHMETEO.ba on Tuesday, October 31, 2023

Nestabilno vrijeme zadržava se i za vikend. Pa uz čestu naoblaku idalje povremeno treba računati na padavine ali i pojačan vjetar. Trenutno nedelja izgleda problematično kada bi ponovo bilo olujnih udara vjetra širom zemlje.

Toplo i narednih dana uz dnevne temperature većinom 18 do 23°C, lokalno na sjeveroistoku Bosne sutra do 25°C.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prolazna slaba kiša u jutarnjim satima. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne ponovo se u večernjim satima očekuju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jačanje juga tokom noći na petak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

U petak pretežno oblačno i vjetrovito sa kišom i jačim pljuskovima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Očekuju se i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U subotu promjenljivo vrijeme sa slabim lokalnim pljuskovima. Jačih pljuskova može biti u jutarnjim satima na području Hercegovine. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C.