BiH

Krizni štab KS

U BiH nema potvrđenih slučajeva korona virusa

28/02/2020

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba KS, kazala je da virus više nije ograničen na samo neke zemlje nego se već govori o globalnoj epidemiji, zbog čega bi i WHO mogao ići prema proglašenju pandemije

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba KS, podsjetila je da su se slučajevi zaraženih korona virusom prethodnih dana pojavili u nekim susjednim zemljama, tako da bi se moglo očekivati njegovo pojavljivanje i u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je jučer potvrdila i slučajeve zaraze korona virusom i u Africi, što pokazuje da se ide prema pandemiji. Prošlog vikenda su se stvari naglo promijenile jer je virus došao i u susjedstvo, u Italiju, a imali smo onda i potvrđene slučajeve u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, što je za očekivati i da se korona virus pojavi kao potvrđen slučaj i u Bosni i Hercegovini”, kazala je Pilav na konferenciji za medije nakon sastanka Kriznog štaba KS-a.

Istakla je također da virus više nije ograničen na samo neke zemlje nego se već govori o globalnoj epidemiji, zbog čega bi i WHO mogao ići prema proglašenju pandemije.

Naglasila je da u Bosni i Hercegovini još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze.

“U periodu od 30. januara do 27. februara naši državljani koji su bili u tim nekim rizičnim zemljama na graničnim prelazima su popunjavali sanitarne upitnike. U tom periodu smo imali za Kanton Sarajevo 343 osobe, a kumulativno je 29 osoba u ovom periodu bilo pod zdravstvenim nadzorom. Potvrđenih slučajeva u BiH još uvijek nema. Kroz ovu sedmicu smo imali tri državljanina Kine, ali je testiranje na kraju srećom bilo negativno”, rekla je Pilav.

Podsjetila je da je danas zasjedala i Vlada Federacije BiH koja je tom prilikom donijela određene zaključke u vezi sa pitanjem korona virusa.

“Potvrđeno je da, ako je i bilo nekog nepovjerenja o tome, da imamo dovoljno izolacijskog prostora za eventualne pacijente, da imamo dovoljno zaštitinih sredstava i opreme, a sve to je rezultat našeg dugog rada na nivou Federacije i sa državnom graničnom policijom”, zaključila je Pilav.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.