Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za nestale osobe BiH

U BiH oko 1.700 posmrtnih ostataka žrtava koji nisu identificirani: Porodice moraju dati krv

Ustupljena fotografija

“Ovim putem pozivamo porodice da daju krv kako bismo otklonili potencijalne greške jer vrijeme teče, srodnici umiru, mnogi ne dočekuje da sahrane svoje nestale”, poručila je Dželetović

Referentni uzorci krvi porodica nestalih osoba koje su svoje najmilije identificirali putem klasične metode, odnosno metodom prepoznavanja, mogli bi dovesti do identificiranja žrtava čiji se posmrtni ostaci godinama nalaze u 12 mrtvačnica u Bosni i Hercegovini. Stoga, porodice žrtava identificiranih ovom metodom moraju dati krv, zaključak je okruglog stola Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe koji je održan u Travniku.

Predsjedavajuća Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Aljonka Dželetović podsjetila je da se u mrtvačnicama nalazi oko 1.700 posmrtnih ostataka žrtava koji do sada nisu identificirani.

Pretpostavlja se da se u velikom broju slučajeva radi o zamjeni identiteta u slučajevima identifikacije klasičnom metodom te je zbog toga potrebno sve tako dobivene identitete dodatno provjeriti, dodala je.

-Čak 7.630 nestalih u BiH je alarmantna činjenica i svi se moramo zapitati gdje se nalaze ti ljudi. Jedan od problema koji koče proces traženja je metoda klasične identifikacije srodnika. Ovim putem pozivamo porodice da daju krv kako bismo otklonili potencijalne greške jer vrijeme teče, srodnici umiru, mnogi ne dočekuje da sahrane svoje nestale. Proces koji je stao treba vratiti na početak, da vidimo što se nalazi u vojnim i civilnim arhivima iz tog vremena, da apeliramo na sve ljude koje imaju informacije da to podijele s nama, anonimno, putem vjerskih vođa ili putem Instituta – poručila je Dželetović.

Predsjedavajuća Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Saliha Đuderija kazala je kako porodice ne moraju strahovati od ovog postupka.

-Važno je da uvjerimo porodice da kroz ovu metodu mi nećemo uzimati tijela koja su već identificirana i sahranjena na određenim grobnim mjestima, nego ćemo pristupiti obrnutim procesom. Kada se da krv ona će pokazati da se nečije tijelo zapravo nalazi u mrtvačnici, a da je osoba koju smo identificirali klasičnom metodom neki drugi identitet i to će nam omogućiti da, zapravo, kroz jedan predmet riješimo više slučajeva, najmanje dva, a ponekad i više – kazala je Đuderija.

Okruglom stolu prisustvovale su porodice nestalih osoba, predstavnici Instituta, Tužilaštva BiH, SIPA-e, OSA-e, Međunarodnog komiteta crvenog križa te Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Događaj na temu „Rješavanje slučajeva neidentificiranih posmrtnih ostataka (NN) u Bosni i Hercegovini kroz prikupljanje referentnih uzoraka“ je podržan kroz regionalni projekat „Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, koji finansira EU, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).