u blizini deponija

U BiH otkrivene tri nove opasne vrste komaraca

komarac

Te nove vrste komaraca prijenosnici su raznih bolesti, od kojih se najviše ističu žuta groznica, zika virus i virus zapadnog Nila

U BiH se, prema nekim procjenama, nalazi 10.000 divljih deponija, ali su analize pokazale da ti podaci nisu pouzdani s obzirom na to da se broj takvih odlagališta otpada stalno povećava.

Tako je samo na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona locirano na stotine divljih deponija, piše Dnevni avaz.

Uz tu poražavajuću činjenicu, posebno je zabrinjavajući podatak da su u blizini takvih odlagališta otkrivene desetine različitih vrsta komaraca, koji su prijenosnici opasnih bolesti po stanovništvo.

Te nove vrste komaraca prijenosnici su raznih bolesti, od kojih se najviše ističu žuta groznica, zika virus i virus zapadnog Nila.

Pokazalo je to istraživanje stručnjaka i studenata s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koje je, u saradnji sa “S-medijom” i uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, rađeno u okviru projekta o utjecaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca .

Eminentni profesori koji su radili na projektu, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić, zajedno sa studentima, proveli su istraživanje, u okviru kojeg su na više lokacija u ova tri kantona postavljali hvataljke za komarce, a nakon toga u laboratoriji analizirali vrste komaraca koje su pronašli.

Kako je rečeno, izrađen je program kontrole komaraca prilagođen situaciji na terenu, sa prijedlogom mjera koje se odnose na sanaciju područja te su date smjernice iz oblasti zaštite okoliša o značaju pravilnog odlaganja otpada u prevenciji oboljenja koja prenose komarci.