Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka koje uzrokuje leukemiju

krava03

Antibiotik hloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u mlijeku u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf, prenosi “Dnevni avaz”.

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijeloj teritoriji BiH, u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Ovu informaciju potvrdio je i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istakao da je ispitivanje sprovedeno akreditovanom potvrdnom metodom u laboratoriji Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

“Prema laboratorijskim izvještajima, analizom uzoraka mlijeka akreditovanom potvrdnom metodom visoke tekućinske hromatografije-tandemske spektrometrije utvrđena je koncentracija hloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je hloramfenikol zabranjen, odmah smo obavijestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije”, rekao je Kalaba.

On je naglasio da su nadležnim veterinarskim inspektorima obavještenja data juče, odmah po primanju nalaza, da bez odgađanja preduzmu mjere na dvije farme na području Gornjeg Vakufa, “kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua hloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi”.

“Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se sprovede kontrola lijekova na farmama i da se nalože mjere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovog mlijeka u javnu potrošnju sa farmi, dok se ne izvrši provjera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mlijeka”, naveo je Kalaba.

U kantonalnoj inspekciji je potvrđeno da je pisanim putem naloženo vlasnicima šta da rade dok ne stignu konačni nalazi. “To mlijeko nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju”, navode u kantonalnoj inspekciji.

Hloramfenikol je antibiotik koji djeluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija. Najvažnije neželjeno djelovanje hloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestuje pojavom anemije, čak i leukemije.

Najveći pronalazak hloramfenikola u regionu desio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mlijeka sa zabranjenim antibiotikom.

U aprilu ove godine Kalaba je potpisao uputstvo o privremenoj zabrani uvoza pošiljki mesa goveda i svinja iz Holandije u BiH. Ova odluka donesena je radi sprečavanja unosa štetnog antibiotika hloramfenikola u prehrambeni lanac ljudi u BiH, a zabrana se odnosila na uvoz pošiljki iz dvije holandske klaonice.