BiH

U HNK stanje najteže

U BiH raste broj zaraženih, da li će biti uvedene rigoroznije mjere?

18/08/2021
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Samo u Federaciji BiH u proteklih sedam dana zabilježeno je gotovo hiljadu novih slučajeva

Naglo raste broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Jučer je potvrđeno 276 novozaraženih i dva smrtna slučaja. Samo u Federaciji BiH u proteklih sedam dana zabilježeno je gotovo hiljadu novih slučajeva.

Nadležni razmatraju uvođenje rigoroznijih epidemioloških mjera, javlja BHRT.

Za manje od dvije sedmice broj novozaraženih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu porastao je za 350 posto.

Najviša incidenca zabilježena je u Neumu, zatim Mostaru i Čitluku. Epidemiološko stanje pogoršano je i u Trebinju, gdje je trenutno hospitalizirano 14 osoba.

– Do prije deset dana u našoj bolnici zbog koronavirusa nismo hospitalizirali nijednu osobu, a sada se taj broj naglo povećava. Od jučer smo samo imali četiri prijema, kazali su u trebinjskoj bolnici.

Iako su proteklih mjeseci brojke zaraženih bile dosta niske, zaboravljamo da je BiH ranije imala najveću stopu smrtnosti, kada uzmemo u obzir broj stanovnika.

Ako pogledamo i nizak broj vakcinisanih građana u našoj zemlji, nameće se pitanje prijeti li nam četvrti val više nego drugima?

Kako je najavljeno krajem prošle sedmice, Zavod za javno zdravstvo BiH priprema set mjera koji će donijeti kantoni u skladu sa epidemiološkom situacijom. O lokdaunu, tvrde, ne razmišljaju jer se nije pokazao kao najbolje rješenja za našu državu.

– Razmišljamo i o drugim stvarima, nekim obligacijama koje bi osobe imale ukoliko idu na određena mjesta poput pozorišta, kina, većih skupova ili prisustvovanja nastave na fakultetima i to ćemo sve u narednih 15 dana izanalizirati, rekao je tada pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.