Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brojke još nisu zabrinjavajuće

U BiH raste broj zaraženih, epidemiolozi otkrivaju da li nam slijedi četvrti val

sarajevo vrucina
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Struka upozorava da stanje za sada nije zabrinjavajuće, ali moramo razmišljati o mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije

Bosna i Hercegovina bilježi blagi skok zaraženih koronavirusom. Brojke još nisu zabrinjavajuće, ali je primjetno povećanje broja zaraženih, te se nameće pitanje približavamo li se već najavljivanom četvrtom valu koronavirusa.

Struka upozorava da stanje za sada nije zabrinjavajuće, ali moramo razmišljati o mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije. I to već krajem mjeseca, javlja BHRT.

Primjetno je blago povećanje broja zaraženih u odnosu na broj testiranih. Epidemiolozi kažu da blago povećanje i može biti naznaka novog talasa, ali još nije vrijeme za zabrinutost. Stanje kada je u pitanju Federacija slično u svim kantonima. Zajedničko je i to da su pozitivne osobe većinom turisti.

– U KS gdje vršimo aktivni epidemiološki nadzor od 90 posto pozitivnih, 30 je gostiju. Očekujemo da će već koncem avgusta biti jedan porast koji zahtjeva veći oprez. kaže Emina Kurtagić Pepić iz Zavoda za javno zdrastvo KS.

– Neumitno je da ćemo dobiti jedan povećan broj zaraženih, vjerovatno već krajem augusta i početkom septembra, e sada kako ćemo mi na njega reagovati u velikoj mjeri zavisi od toga koliki će biti broj vakcinisanih, tvrdi Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike.

A proces vakcinacije teče u zavisnosti od priliva vakcina. Primjera radi, nadležni u KS navode da je vakcinisano oko 40 posto građana Kantona, iako nema baze podataka onih koji su vakcinisani recimo u Srbiji. A upravo je najbitnije nastaviti proces vakcinacije, poručuju nadležni iz entiteta Republika Srpska. Iako ne možemo sa sigurnošću reći da se radi o početku novog talasa, realno je razmišljati o mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije.

– Još uvijek su to brojevi koji ne prelaze određene vrijednosti, nismo još uvijek prešli 10 posto kada gledamo broj novozaraženih na dnevnom nivou u odnosu na brojke testiranih, ali sigurno su veći brojevi nego što su bili u prethodnom periodu, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom trenutku niko ne želi davati prognoze šta nas to očekuje u narednom periodu, ali iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije su još prije nekoliko dana najavili da smo mi praktično ušli u četvrti talas jer imamo povećani broj novozaraženih, kao i sve prisutniji delta soj.