Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlamentarni izbori

U BiH se danas glasa za Hrvatski sabor: “Izlaznost je za sada dobra”

izbori hrvatska sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Izborni proces u svim diplomatsko konzularnim predstavništvima RH u BiH protječe bez incidenata i u najboljem redu

U Bosni i Hercegovini i danas se glasuje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj i sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme u 7 sati, i izlaznost je za sada dobra potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

-Izlaznost je za sada dobra, državljani Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini koriste aktivno biračko pravo i odazvali su se na izbore – rekao je konzul, dodavši kako su birači prepoznali trud koji je Republika Hrvatska uložila kako bi svi mogli doći i glasovati i iskoristiti svoje biračko pravo.

Izborni proces u svim diplomatsko konzularnim predstavništvima RH u BiH protječe bez incidenata i u najboljem redu, kazao je Babić dodavši kako nema velikih gužvi na biralištima.

Glasaju za tri zastupnika

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasuju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI. izborne jedinice.

Osim u Mostaru, četiri biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, jedno u Banjoj Luci, dva u Tuzli, pet u Vitezu, a četiri u Livnu i Orašju.

U Bosni i Hercegovini aktivno je registrirano 222.3000 birača. Najviše registriranih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).

Aktivno se nisu morali registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Birališta u BiH za parlamentarne izbore u Hrvatskoj otvorena su dva dana 16. i 17. aprila.