Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sinopharm

U BiH stigla donacija 50.000 vakcina protiv koronavirusa iz Kine

kina-vakcina-donacija (3)

Ceremoniji primopredaje prisustvovao je Yuan Tongjun, predstavnik kompanije Sinopharm

Ispred skladišta Hercegovinalijeka u Rajlovcu danas je izvršena primopredaja donacije vakcina Narodne Republike Kine narodu BiH, a riječ je o pošiljci od 50.000 vakcina Sinopharm, javlja Anadolu Agency (AA).

U ime Bosne i Hercegovine donaciju je preuzela ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, a donaciju uručio ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.Tokom ceremonije potpisano je i „Pismo primopredaje“ između Gudeljević i Ji Pinga, o 50.000 Sinopharm vakcina koje je Narodna Republika Kina izdvojila za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji primopredaje prisustvovao je Yuan Tongjun, predstavnik kompanije Sinopharm.

„Stara kineska mudrost glasi: ‘Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj’, a Kina je pokazala od samog početka pandemije da je istinski prijatelj Bosni i Hercegovini“, kazala je Gudeljević.

Podsjetila je prisutne i na svu ostalu podršku Narodne Republike Kine.

„Sjetimo se donacije medicinske opreme i sredstava, medicinskih maski, PCR kitova za detekciju te Combo brzih testova koje je Kina u nekoliko navrata donirala Bosni i Hercegovini. Današnja donacija je još jednom potvrdila opredijeljenost Kine da, uprkos svim problemima sa kojima se i sama susreće u borbi protiv pandemije, misli na druge i pomaže drugima“, kazala je Gudeljević.

Na kraju obraćanja dodala je i da želi još jednom „zahvaliti prijateljskoj podršci u nadi da će veoma brzo doći dan kada će naši susreti preko maski, uz obaveznu distancu biti zamijenjeni rukovanjem rukom u ruci, otvorenog pogleda i lica, bez distance zbog moguće zaraze. Jednostavno da će ponovno sve to biti nova – stara realnost“.