BiH

Federalno ministarstvo zdravstva

U BiH stiže manji kontingent Pfizerovih vakcina krajem janura ili početkom februara

08/01/2021
FOTO: Ilustracija

Federacija BiH u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina

Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz Covax mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta vakcina protiv Covid-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu.

Ova vakcina dobila je privremenu dozvolu za upotrebu od strane Evropske agencije za lijekove, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke koja se očekuje krajem mjeseca odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati.

U narednom periodu u isporukama se očekuju i vakcine drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Evropske agencije za lijekove.

Prioritetna grupa za primanje prvih vakcina koje stignu u FBiH su zdravstveni djelatnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih vakcina koja su dobila odobrenje za upotrebu od strane najviših regulatornih tijela za lijekove u Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.