Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nedim Sladić, Meteorolog

U BiH stiže saharski pijesak s kišom, a temperature uskoro skaču do čak 31 stepen

pijesak

Danas se očekuje zahlađenje koje će donijeti kišu, ali i saharski pijesak, nakon čega će se temperature popeti i do 31 stepen

U BiH će danas biti pretežno oblačno, u većini krajeva sa pljuskovima, a krajem dana očekuje se prestanak padavina.

Najviša temperatura vazduha biće od deset do 18, na jugu do 22 stepena Celzijusova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, na momente i pojačan, promjenljivog smjera. Danas se očekuje zahlađenje koje će donijeti kišu, ali i saharski pijesak, nakon čega će se temperature popeti i do 31 stepen, rekao je meteorolog Nedim Sladić za Faktor.

– Danas (utorak) će doći do prodora nešto hladnijeg zraka koji će se spustiti sa sjevera kontinenta, no on neće podjednako zahvatiti cijelu našu zemlju. Najviše će se osjetiti na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu gdje će prilično zahladniti, a temperature zraka mogle bi se spustiti ispod 14 stepeni. Svakako u većem dijelu zemlje očekuje se ta promjena vremena koja će donijeti kišu i pljuskove koja ponegdje na sjeveru može biti praćena i grmljavinom i to naročito u drugom dijelu dana. Kiša će iza sebe ostavljati žute i narančaste tragove, a radi se o saharskom pijesku kojeg će povući toplija zračna masa sa sjevera Afrike, tvrdi Sladić.

U periodu srijeda-petak, nakon te hladne fronte koja će se brzo odmaći od naših područja, dalje ka istoku, dolazi do ponovnog prodora osjetno toplijeg zraka sa sjevera Afrike, i temperature zraka će skočiti.

– Bit će dosta sunčanog vremena, naročito srijeda i četvrtak. U petak će biti nešto više oblaka, ali će i dalje biti dosta toplo, bolje rečeno, ponegdje i vruće. Temperature zraka tada bi u većem dijelu naše zemlje se kretale između 25 i 31 stepen – kaže Sladić.

Sladić tvrdi da se već 18. maja naziru promjene vremena koje bi se spustile sa zapada i sjeverozapada na naše područja i donijele određene količine kiše.