BiH

prognoza za zimu

U BiH stiže velika promjena vremena, umjesto snijega – otoplit će

01/12/2020

Od srijede nestabilno, u Krajini moguća kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, za vikend južina i temperature do 15 °C

Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne jutros je oblačno i maglovito vrijeme. U ostatku zemlje je pretežno vedro.

Temperature zraka u 07.00 sati: Livno -11; Drvar, Ivan-sedlo -10; Bugojno -8; Jajce, Široki Brijeg -7; Gradačac, Grude, Zenica -6; Sanski Most, Sarajevo -5; Bihać, Tuzla -4; Bjelašnica -2; Mostar 2 i Neum 4 stepena.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u većem dijelu sjeverne i sjeverozapadne Bosne preovladavati magla i niska naoblaka. U ostatku zemlje bit će pretežno vedro. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od -1 do 5, a u Hercegovini od 8 do 12 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano. Dnevna temperatura oko 3 stepena, saopćeno je iz Federalng hidrometerološkog zavoda BiH.

Prognoza do kraja sedmice

U utorak će biti pretežno sunčano vrijeme u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne se prognozira dugotrajna magla ili niska oblačnost. Tokom noći na srijedu naoblačenje u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -2°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C.

U srijedu će biti oblačno vrijeme. Sniježne padavine se prognoziraju uglavnom na području Krajine i moguće su na dijelu centralne i jugozapadne Bosne. U Hercegovini kiša. Padavine se ne očekuju na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2°C, na jugu zemlje od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

U četvrtak će biti oblačno. Prognozira se većinom kiša. Sniježne padavine su moguće na području Krajine. Glavnina padavina na području Krajine, jugozapada Bosne i u Hercegovini. Na planinama može padati snijeg. Umjereno jako jugo, povremeno sa jakim udarima, na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U većem dijelu Bosne slab vjetar istočnog i jugoistočnog smjera. Temperatura zraka tokom cijelog dana na području Krajine između -2 i 1°C.

Najniža jutarnja temperatura zraka u ostalim područjima većinom između -2 i 4°C, a na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ranim jutarnjim satima kiša se očekuje u Hercegovni, centralnim i istočnim područjima Bosne, a na planinama snijeg. U večernjim satima slaba kiša ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 4 do 12, na jugu do 16 stepena Celzijevih.

U subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini. U večernjim satima kiša se očekuju i u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 4 do 8, na jugu do 13, a dnevna od 7 do 14, na jugu do 16 stepena Celzijevih

Sladić: Od srijede promjena vremena

Od srijede nestabilno, u Krajini moguća kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, za vikend južina i temperature do 15 °C, prognozira meteorolog Face TV Nedim Sladić.

Već smo se svi mogli uvjeriti da je ovogodišnji novembar bio izuzetno suh i, kako to priliči stabilnim uslovima u hladnijem dijelu godine, maglovit mjesec, slično kao i 2011. godine. Sa svega 15.7 mm padavina, ovo je 4. najsušniji novembar u Sarajevu od početka mjerenja koja datiraju još od kraja 19. stoljeća, a samo sušnije je, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, bilo još 1894. (4.3 mm), 1953. (5 mm) i 1920. (14.2 mm).

Iako se u decembru prema trenutnim pokazateljima očekuje pojačana ciklonalna aktivnost, a samim tim i znatno učestalije padavine u odnosu na novembar i ublažavanje suše, u Bosni i Hercegovini one bi trebale biti u okviru prosjeka ili nešto malo više od njega. Najviše padavina prognozira se u decembru za jugozapad Bosne i Hercegovinu, gdje je višak padavine najizgledniji usljed čestih utjecaja vlažnih zračnih masa sa Mediterana.

Postoji i ona lijepa strana nestabilne atmosfere – od srijede zaboravit ćemo na duže vrijeme probleme sa aerozagađenjem jer će zrak biti zadovoljavajuće kvalitete zahvaljujući čestom prisustvu vjetra. Prema trenutnim projekcijama, već od sredine sedmice potpadamo pod južno visinsko strujanje s kojim pristiže topliji, ali i vlažan zrak na prednjoj strani ciklone u zapadnom Mediteranu zbog čega će prevladavati nestabilne vremenske prilike u našoj zemlji.

Od srijede, 02.12. promjena vremena – očekuje nas kiša, često i obilnija, što naročito vrijedi za južnu Hercegovinu, zapadna, jugozapadna područja Bosne, djelomično Krajinu i područja od sjeverne Hercegovine prema južnim obroncima Bjelašnice, gdje do petka može pasti od 40 do 80, lokalno i do 100 mm padavina.

Razlog tome je pritjecaj vlažnog i toplog zraka koji pristiže u spomenuta područja gdje vlaga u interakciji s Dinaridima stvara i nakuplja oblake, dok se topao zrak hladi, širi i kondenzuje, zbog čega nerijetko uz najviše planinske masive Hercegovine, prije svega Čabulje, Čvrsnice i u Podveležju, se očekuju i obilniji izljevi padavina. Kako je planina Bjelašnica na neki način prirodna barijera daljem prodoru vlažnih utjecaja prema sjeveru, količine padavina se značajno smanjuju idući od sjevernih obronaka Bjelašnice i Sarajeva prema Tuzlanskom kantonu, gdje će se promjena i najmanje osjećati, a kiše biti tek u manjim jednocifrenim količinama, uglavnom tokom četvrtka. Općenito gledano, vladat će karakteristični uslovi za južno strujanje – u Bosni povremena slaba kiša, a u Hercegovini češća i obilnija.

Hoće li biti snijega

Vjerovatnoće za snijeg su sada svedene na minimum, čak i na planinama koje su do 1500 metara nadmorske visine. Prvobitno se očekivalo da će snijeg, nerijetko i obilniji, pasti u većem dijelu zemlje, naročito u Dinaridima gdje se prognoziralo i do 100 mm padavina (sve u snijegu). Bilo bi to idealno za planine i start skijaške sezone! Međutim, pomjeranjem ciklone s njenim centrom zapadnije od naših krajeva, veći dio Bosne potpao je u topli sektor, tj. prednju stranu sistema gdje pritječe topliji zrak.

Umjesto snijega, od subote osjetno bi u cijeloj zemlji zatoplilo, a u snažnom južnom strujanju moguć je i saharski pijesak ispred nove duboke ciklone sa zapada Evrope s kojim bi snježna granica porasla i iznad 2000 metara. Prognozni model UKMO i ECMWF prilično su raspoloženi za afričke utjecaje idućeg vikenda i jak, na udare i olujan jugo. Kao rezultat, za dane vikenda snijeg bi se topio i na najvišim planinama.

Ukoliko se ova projekcija i ostvari, Sarajevo bi tako moglo dobiti formiranje najkasnijeg prvog sezonskog snježnog pokrivača u zadnjih 30 godina, budući da je najkasnije formiranje u ovom povratnom periodu registrovano 09.12.2010. godine.

Za vikend, jako jugo oblikovat će temperature koje će biti više nego što je to uobičajeno, kako jutarnje, tako i dnevne. Jutarnje temperature, prema trenutnim izračunima, kreću se od 5 do 10, na jugu i u područjima sa izraženom južinom i do 13, a dnevne od 7 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 16 ºC.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.