Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Bihaću i dalje prokuhavati vodu za piće

BiH

voda slavina

Vodostaj rijeke Save lagano opada duž Posavskog kantona i jutros u 7 sati je na mjernim stanicama u Bosanskom Brodu iznosio 606 cm, u Bosanskom Šamcu 524 cm, a u Orašju 761 cm. To su vrijednosti za koje važi mjera pripremnog stanja, navedeno je u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite za 26. i 27. mart, do 10 sati.

U Tuzalanskom kantonu, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati je bio 199,49 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati, nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče jutros u 7 sati na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, iznosio je 334,3 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava).

Nivo Spreče je u opadanju i niži je za 14 cm u odnosu na jučer u isto vrijeme.

Spreča je poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja.

Prema izvještaju Civilne zaštite Doboj Istok, zbog izlijevanja Spreče je i dalje je poplavljeno oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika i povećanja zamućenosti vode na izvorištima, potrošačima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća i dalje se preporučuje da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Na području Tuzle, Operativnom centru Civilne zaštite je dojavljeno aktiviranje klizišta u ulici Igmanski marš do br. 20, koje ugrožava stambeni objekat, kao i u ulici Fikreta Salihovića na broju 116, gdje su ugroženi stambeni i dva pomoćna objekta.