Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Bijeloj džamiji u Srebrenici klanjan bajram-namaz

srebrenica-bajram

Bajram je prilika da se čovjek približi Allahu i da počne da živi vjeru, tek tada možemo očekivati blagostanje i mir na ovom svijetu, poruka je danas iz Srebrenice, gdje je u Bijeloj džamiji nekoliko stotina vjernika klanjalo bajram-namaz povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, prenosi Anadolu Agency.

Među građanima koji su došli u Bijelu džamiju bili su i Srebreničani koji su došli iz raznih gradova Federacije BiH, pa i dijaspore i koji su dio ramazana proveli u ovom gradu.

Ševko Hasanović došao je iz Njemačke kako bi za Bajram bio sa porodicom u Potočarima. Ovaj praznični dan posebno mu je važan jer nije sam u dalekoj zemlji već sa rodbinom i prijateljima dijeli bogatu prazničnu trpezu i radost klanjanja ramazanskog bajram-namaza u rodnom gradu.

“Svake godine dođem u Srebrenicu za 11. juli zbog dženaze, ove godine je i Bajram u tom periodu i prvi put sam ovdje u džamiji. Osjećaji su veliki, drago mi je da sam u rodnom gradu i da mogu Bajram da proslavim sa najmilijim”, kazao je Ševko.

srebrenica-bijela-dzamija

Avdo Sandžić rođeni je Srebreničanin. Svaki Bajram počinje klanjanjem bajram-namaza u Bijeloj džamiji. Izuzetak su jedino bili praznici u ratu kada je bio prinuđen biti u izbjeglištvu. Danas je sretan jer je sa rodbinom, prijateljima i komšijama na mjestu gdje je klanjao i prvi bajram-namaz, prije više od pet decenija.

“Ovaj praznik se slavi u miru, patriotski, da nikoga ne vrijeđaš, slavi svoj Bajram, slavi svoju slavu, ne diraj nikoga. Slavimo svi zajedno, ne samo Bošnjaci-muslimani nego i drugi. To je Božiji praznik i trebamo ga poštovati”, kazao je Avdo.

Glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić je čestitao Ramazanski bajram svim muslimanima u BiH, kao i Srebreničanima koji danas žive širom svijeta. Osim u centralnoj Bijeloj džamiji, bajram-namaz je klanjan u još 11 džamija na području opštine Srebrenica.

“Bajram je najveća radost muslimana koji su cijeli mjesec ramazana postili i molili dragog Boga, jutros smo dragom Allahu uputili Dovu da nam ukabuli naše molitve i sve ono što smo uradili uz ramazan. Bajram je prilika da se posjećujemo, da se družimo, eventualno, ako je neko posvađan, da se izmiri jer su najvažniji međuljudski odnosi”, poručio je ef. Peštalić.

Vjernici će danas posjetiti i mezarje u Potočarima kako bi odali počast šehidima.

Srebrenica svaki dan živi sa Potočarima i nema dana kada žrtvama koje su ukopane u Memorijalnom centru ne proučimo fatihu, rekao je srebrenički imam.

“Prošlost nam treba da nas uči da nam sadašnjost i budućnost bude bolja. Naša prva obaveza nakon klanjanja bajram-namaza jeste da odemo u Potočare, uradićemo to i danas, a i sutra, drugog dana Bajrama, kada je i zvanično Dan šehida u BiH”, kaže ef. Peštalić

Nakon klanjanja bajram-namaza uslijedilo je tradicionalno čestitanje Bajrama među prisutnima, a nakon toga se nastavilo sa obiljažavanjem Ramazanskog bajrama u krugu porodice, kako je to i običaj.