Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istekao rok dat 1. maja Vladi FBiH

U “Binasu” ništa novo, radnici umjesto u pogonima kod kuća čekaju neisplaćenu osmu platu

binas zurnal (1)
"Binas" from Bugoja: The only factory in FBiH that produces lighters for grenades brought to the brink of collapse

Ranije su radnici izrazili bojazan da je i nečiji cilj da se ova firma dovede do stečaja i proda nekoj od privatnih firmi iz oblasti namjenske industrije, a sve kako bi neko s tom kupovinom dobio “Binasove” dozvole za rad s eksplozivom

Radnici bugojanskog “Binasa” još u neizvjesnosti i strahu čekaju kako će se razriješiti situacija u ovoj firmi s tradicijom u namjenskoj proizvodnji, dugom 72 godine, ali posljednjih mjeseci dovedenoj u nezavidan položaj.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Kako je za Fokus potvrdio predsjednik Sindikalne podružnice “Binasa” Bakir Morić, većina od 280 radnika ove firme i danas je umjesto da su u proizvodnim pogonima ostala kod svojih kuća.

Istekao je i desetodnevni rok koji je Sindikat 1. maja dao Vladi FBiH za ispunjenje radničkih zahtjeva, a od kojih se većina odnosi na isplatu osam neisplaćenih plata, šest toplih obroka, uplatu doprinosa, pokretanje proizvodnje, smjenu generalnog direktora Abaza Mandžuke i predsjednika Nadzornog odbora…

Morić kaže da zvaničnog odgovora na njihove zahtjeve iz Vlade FBiH nemaju, a Sindikat još nije odlučio hoće li radnici svoja prava nastaviti tražiti protestima pred Vladom FBiH kako su to najavljivali 1.maja, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

– Mi još uvijek nemamo nikakvih zvaničnih informacija iz Vlade FBiH, ali smo nezavnično čuli da bi naredne sedmice trebao biti održan sastanak s resornim ministrom Nerminom Džindićem u Goraždu. Sačekat ćemo zvanično obavještenje o tome, kao i rezultate eventualnog sastanka, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje. Trenutno smo u teškoj situaciji i mjesečno gubimo ogromna sredstva i čudno nam je da nikoga ne zanima što firma kao “Binas” ne radi i što mašine stoje – ističe Morić.

O situaciji u “Binasu” i o tome šta on kao aktuelni direktor čini da se stanje u toj firmi poboljša namjeravali smo razgovarati s Abazom Mandžukom.

Na naš prvi telefonski poziv Mandžuka se javio i saslušao razloge poziva, no odgovore nam nije mogao dati jer kako je kazao “ima goste iz Pakistana”.

Ova informacija još je jedna potvrda da za “Binasove” proizvode vlada velika zainteresiranost, jer prema ranijim Fokusovim informacijama, upita za nove ugovore stalno ima, samo sve je uzalud, jer “Binas” ne radi i proizvodnja stoji.

Uprkos tome što je Vlada FBiH većinski vlasnik “Binasa”, mjesecima se ignorišu problemi u toj firmi koji, ukoliko se ubrzo ne saniraju, mogu “Binas” odvesti u totalnu propast.

Ranije su radnici izrazili bojazan da je i nečiji cilj da se ova firma dovede do stečaja i proda nekoj od privatnih firmi iz oblasti namjenske industrije, a sve kako bi neko s tom kupovinom dobio “Binasove” dozvole za rad s eksplozivom.