Hasan Škiljo

U bolnici u Tešnju imaju testova na koronu za još nekoliko dana

koronavirus-test

On je kazao da su morali ponovo pripremiti odjel, uložiti u prostor, ali i kupiti dodatnu opremu

Opća bolnica u Tešnju ima laboratoriju u kojoj rade testiranja na koronavirus, a testova im je ostalo za još samo nekoliko narednih dana, javlja Anadolu Agency (AA).

U Službi za mikrobiologiju Opće bolnice Tešanj radi laboratorija za molekularnu dijagnostiku koja je od 18. maja certificirana za testiranja na COVID-19. U njoj se dnevno obave 24 testiranja. Testovi su priznati u Evropi i SAD-u, na bosanskom i engleskom su jeziku.

“Opća bolnica Tešanj je 14. aprila tekuće godine uputila zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva za obavljanje detekcije na COVID-19 i izolacije. Resorno ministarstvo je 18. maja dalo rješenje za verifikaciju laboratorije za testiranje na koronavirus”, ističe direktor Opće bolnice Tešanj dr. Hasan Škiljo u razgovoru za AA.

On je kazao da su morali ponovo pripremiti odjel, uložiti u prostor, ali i kupiti dodatnu opremu.

“Pristupili smo od građevinskih radova, specijalne ventilacije za ovaj laboratorij. Međutim, sve smo to uradili za 20-ak dana”, kaže dr. Kadrija Abduzaimović, šefica Odjela za molekularnu laboratoriju.

Tada je kupljeno stotinu komercijalnih testova kako bi se oprema isprobala, a potom je i posuđeno 1.000 testova od Kantonalne bolnice Zenica. Testovi koji su dati Zeničko-dobojskom kantonu na korištenje, preusmjereni su samo na Kantonalnu bolnicu Zenica, ništa nije dato Općoj bolnici Tešanj, dodaje dr. Abduzaimović.

“Mi smo potpisali ugovor o posudbi s Kantonalnom bolnicom Zenica koji nam nalaže da prilikom raspodjele testova s federalnog nivoa, u kome Opća bolnica Tešanj treba dobiti 3.000 testova, hiljadu testova vraćamo Kantonalnoj bolnici Zenica, međutim do raspodjele još nikada nije došlo”, ističe dr. Škiljo.

Trenutno Opća bolnica Tešanj ima testova koji će biti dovoljni do kraja sedmice.

“Imamo još 50-ak testova, a danas u našem odjeljenju leži 30 pacijenata. Mi smo 40 kreveta s plućnog odjeljenja osposobili za COVID odjeljenje”, navodi dr. Škiljo.

Za nepuna dva mjeseca ova je bolnica potrošila hiljadu testova.

“Teško je reći koliko nam testova treba, radi se o hiljadama, a ne o desetinama. Pa, samo sto testova nam ode za nepunih pet dana”, ističe dr. Abduzaimović, dodajući kako svaki dan zahtijeva testiranja, retestiranja…

Opća bolnica Tešanj je naručila još stotinu komercijalnih testova, a sve testove koji se ne mogu stići odraditi u ovoj bolnici, šalju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Osim testova na koronavirus, nedostaje i briseva.

“Ministarstvo zdravstva FBiH je poslalo odgovor da raspodjele testova neće biti te da se koristimo tenderskim rješenjima”, kaže direktor Opće bolnice Tešanj, dodajući kako je svakim danom sve više zahtjeva za testiranje, a sve manje testova.

Osim testova, ova je bolnica uputila zahtjev i za brzim ekstraktorom, odnosno brzim detektorom pomoću kojeg se testovi vrše mnogo brže. Recimo, Kantonalna bolnica Zenica vrši 98 testiranja dnevno, tako da je to čak tri puta više negoli što se vrši testiranja u Općoj bolnici Tešanj.

“Mi očekujemo isto vrednovanje kao i Kantonalna bolnica Zenica, jer nam je brzi ekstraktor uveliko potreban”, ističe šefica Odjela za mikrobiologiju dr. Abduzaimović.

Prije dvije godine je u Općoj bolnici Tešanj osposobljen laboratorij za molekularnu dijagnostiku gdje su se radili testovi na humani papiloma virus (HPV), testove na trombofiliju i spolno prenosive bolesti. I to je razlog zbog čega je ova bolnica mogla brzo osposobiti taj dio za PCR testiranja. Iako je na početku bio jedan tim, uz dr. Kadriju Abduzaimović, na Odjelu za mikrobiologiju, Opća bolnica Tešanj je u procesu osposobljavanja još dva tima koja će biti na ovom odjelu jer, kako zaključuje dr. Abduzaimović, osim testova i opreme, potreban je i kvalitetan tim koji će svakodnevno raditi.