BiH

Štab za vanredne situacije

U Bosanskom Novom proglašeno vanredno stanje

14/05/2019

Situacija je nestabilna i dežurne službe će biti na terenu tokom noći

Na sjednici Štaba za vanredne situacije u Bosanskom Novom večeras su na snagu stavljene vanredne mjere zaštite od poplava.

Vodostaj rijeke Une u Bosanskom Novom u 21.00 sat iznosio je 511 centimetara što premašuje kotu redovnih mjera od poplava.

Vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu pumpna stanica grad u ovoj opštini je bio u stagnaciji između 20.00 i 21.00 sat, a zatim je do 22.00 sata porastao za dva centimetra i iznosi 544 centimetra.

Načelnik opštine Bosanski Novi Miroslav Drljača rekao je da je voda ušla u dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata i presjekla više putnih komunikacija, a problema ima i na magistralnom putu Bosanski Novi – Prijedor u Dragotinji.

“Situacija je nestabilna i dežurne službe će biti na terenu tokom noći ali će aktivnosti biti komplikovane zbog slabe preglednosti”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini je pod vodom velika površina.

Od popodnevnih sati vreće sa pijeskom su postavljene na kritične tačke na obalama rijeka Une i Sane.

U Bosanskom Novom ni sutra neće raditi osnovne i srednje škole i vrtić “Pčelica Maja”.

Sljedeća sjednica Štaba za vanredne situacije biće održana sutra u 8.00 sati.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara na mjernom mjestu pumpna stanica Bosanski Novi.

Kad je u pitanju vodostaj rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.