Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Bratuncu 12. maja dženaza i ukop osam bošnjačkih žrtava

BiH

bratunac

Za 11. kolektivnu dženazu na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu identificirano je osam žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni 1992. i 1993. godine. Dženaza-namaz i ukop žrtava bit će obavljeni 12. maja, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Ove godine bit će ukopani: Rešad Salihović, Ramo Hasanović, Šahbaz Sinanović, Mirsad Memić, Šaban Salkić, Samir Ibišević i novorođenče Emir Suljić koji je ubijen granatom 1993. godine, dva dana poslije rođenja. Također, bit će dodijeljen bašluk Zaimu Husejnoviću čiji je ukop kao NN tužilaštvo ranije dozvolilo, a nedavno je utvrđen njegov identitet˝, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare efendija Admir Velić iz Organizacionog odbora kolektivne dženaze.

Prema riječima efendije Elvira Hodžića, u Veljacima je do sada ukopano 43 djece i gotovo nijedna dženaza ne prođe bez dječijih tabuta.

˝Dva dana prije dženaze posjetit ćemo jednu od najtužnijih masovnih grobnica u BiH, dječiju masovnu grobnicu. Nalazi se u Suhoj, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 14 djece i tijelo Zekire Begić, trudnice u devetom mjesecu trudnoće i majke dvoje djece. Inače, na području Bratunca pronađeno je više od 70 masovnih grobnica. Osim toga, organizirali smo i niz drugih aktivnosti kojima nastojimo njegovati i razvijati kulturu sjećanja na genocid koji je u Podrinju započeo 1992, a kulminirao 1995. godine˝, istaknuo je Hodžić.

Ispraćaj tabuta iz Komemorativnog centra u Tuzli bit će upriličen 11. maja u 16 sati.