Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik RS-a

U Bratuncu osvanula rođendanska čestitka zločincu Mladiću, reagovao Ramiz Salkić

Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, poručio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je da je veličanje ratnih zločinaca u RS-u posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reagujući na postavljanje bilborda u Bratuncu kojim se čestita rođendan ratnom zločincu Ratku Mladiću, Salkić je kazao da je “veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u ovom entitetu posljedica nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti”.

“Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polako, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana”, poručio je Salkić.

Mišljenja je da je izostanak reakcije visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu implementaciju izbornih rezultata u nekim općinama u entitetu RS kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, veliko ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim općinama, ali i cijelom entitetu.

“Relativizacija ovih pojava od strane OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode. Bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca”, naglasio je Salkić.

Pozvao je nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića.

Dodao je da ima jedna narodna izreka koja kaže “čega se pametan i čestit čovjek stidi budala se ponosi”.