Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potreošeno 1,2 miliona KM

U Brčko stiglo 20.000 doza Sinopharma, gradonačelnik pozvao na vakcinaciju

brcko sinopharm (1)

Direktor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” Nihad Šibonjić naglasio je da Brčko ulazi u fazu masovnog vakcinisanja

U Brčko je stiglo 20.000 doza vakcina “Sinopharm”, koje je Vlada Distrikta nabavila ličnim angažmanom.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da će se zahvaljujući pristiglim vakcinama moći realizirati Plan vakcinacije koji je donio Štab za zaštitu i spašavanje, te je pozvao stanovnike Distrikta da se vakcinišu, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

“Ne zaboravimo u kakvim smo uvjetima bili do prije nekoliko mjeseci i pristupimo vakcinaciji. Želim pozvati i obvezati prosvjetne radnike da se vakcinišu, jer se njih samo 40 posto vakcinisalo, a školska godina kreće za mjesec. Pozivam i sve državne i šalterske službenike. Važno je pristupiti vakcinisanju kako ne bismo dozvolili sebi ponovno zatvaranje škola, ograničavanje kretanja i poduzimanje nepopularne mjere koje smo očito jako brzo zaboravili jer se sve manji broj građana prijavljuje za vakcinaciju”, poručio je Kadrić.

Gradonačelnik je dodao da je za nabavu 20.000 vakcina “Sinopharm” utrošeno 1,2 miliona maraka te je odao priznanje predstojniku Odjela za zdravstvo, koji je bio angažiran na ovoj nabavci i koji vodi proces imunizacije u Brčkom.

Direktor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” Nihad Šibonjić naglasio je da Brčko ulazi u fazu masovnog vakcinisanja.

“Nabavili smo dovoljan broj vakcina i sad nam je važno da, nakon što Agencija za lijekove potvrdi njihovu ispravnost, vakcinišemo što veći broj ljudi u što kraćem razdoblju. Zato ćemo povećati broj timova i vjerovatno broj mjesta na kojima će se građani moći vakcinisati”, dodao je Šibonjić.

U Brčko distriktu BiH se, zaključno sa 8. julom, za cijepljenje prijavilo 12.338 građana. U skladu s Planom vakcinacije njih 4.942 potpuno je vakcinisano, a 6.397 građana primilo je prvu dozu, što znači da je u procesu vakcinacije sudjelovalo 11.500 građana. Brčko još uvijek ne raspolaže podatkom koliko se građana vakcinisalo u Republici Srbiji.

Očekuje se da će nabava 20.000 doza cjepiva “Sinopharm” i 32.000 doza koje Brčko sukcesivno nabavlja kroz “COVAX program” i EU4Health u potpunosti osigurati ispunjenje ciljeva za imunizaciju stanovništva, stoji u priopćenju.