skupština brčko distrikta

U Brčkom uskoro izmjena Zakona o porezu na dohodak

skupstina – brcko

“Izmijenit ćemo Zakon o porezu na dohodak u dijelu neoporezivog dohotka, plaća i drugih naknada, koji ćemo povećati s 300 na 500 maraka”

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je Program rada Direkcije za financije Brčko distrikta u 2020. godini koji predviđa donošenje niza novih zakona, među kojima su novi zakon o Poreznoj upravi, kao i Zakon o porezu na dohodak.

“Izmijenit ćemo Zakon o porezu na dohodak u dijelu neoporezivog dohotka, plaća i drugih naknada, koji ćemo povećati s 300 na 500 maraka. Novina je i izmjena prema kojoj 7 maraka isplaćenih u novcu za topli obrok neće biti oporezivo”, izjavio je direktor Porezne uprave Miodrag Trifković, priopćila je u četvrtak Skupština Brčko distrikta BiH.

Zastupnici su usvojili Program rada i Finansijski plan Zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu, a razmatrano i nekoliko izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja odjeljenja i institucija Brčko distrikta u 2018. godini.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama pravobranitelja i zamjenika pravobranitelja u Pravobraniteljstvu Distrikta.

Za sljedeću sjednicu Skupštine odgođeno je razmatranje i usvajanje seta zakona koji će omogućiti jednošaltersko poslovanje i olakšati registraciju i poslovanje gospodarskih subjekata u Brčko distriktu.

Odgođeno je i razmatranje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju, razmatranje Izvješća o radu Vlade u 2019. godini, Programa rada Vlade za 2020. godinu, kao i davanje suglasnosti na Statut i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Zavoda za planiranje i projektiranje.

Zastupnici su prekinuli sjednicu Skupštine kod razmatranja Informacije o potrošnji električne energije koju plaća Vlada Brčko distrikta. Na osnovu zaključka mjerodavne skupštinske komisije u Odjeljenju za komunalne djelatnosti pripremljena je informacija koju će razmatrati Vlada Brčko distrikta i koja će uz informaciju JP “Komunalno Brčko” biti predmet rasprave u nastavku 59. sjednice Skupštine, koja se može očekivati za dva tjedna, prije početka novog redovitog zasjedanja.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović ocijenio je da je tijekom zasjedanja Skupština uradila dobar dio posla i da je dobro što je zbog potrebe kompletiranja informacije o potrošnji struje koju plaća Vlada, prekinula rad.

“Mislim da je dobro da smo stali kod informacije o potrošnji električne energije koju plaća Vlada Brčko distrikta kako bi dobili sve potrebne informacije od Vlade i kvalitetno raspravljali o ovoj temi”, kazao je Filipović nakon sjednice, navodi se u priopćenju.