Raste broj zaraženih

U Brčkom zabranjena javna okupljanja u zatvorenom prostoru

Zagreb: Odbačena maska na ulici
02.10.2020., Zagreb - Nekad su se maske jedva kupovale jer je bila nestasica zbog pandemije Covid-19, a danas su maske na podu ulice i ljudi ne mare za okolis. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Sudionici javnih okupljanja na otvorenom prostoru dužni su se pridržavati svih epidemioloških mjera i preporuka uključujući i obavezno nošenje zaštitne maske

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na konferenciji za medije u utorak kazao je da je epidemiološka situacija u Distriktu komplicirana s tendencijom daljnjeg pogoršavanja.

Također, Pezerović je naglasio kako je u 24 sata na području Distrikta registrirano 98 osoba koje su pozitivne na covid-19, priopćeno je iz Vlade Brčkoga.

“Ocijenili smo da je jedan od osnovnih razloga ovog stanja nepridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Broj od 98 osoba imamo zbog akumuliranih osoba preko vikenda. Od tih 98, muških je 50, a ženskih 48. Kada se analiziraju godine starosti, većinom su to osobe srednje i mlađe životne dobi, što može ukazivati gdje bi mogla biti žarišta. Aktivnih slučajeva je 330, a od početka epidemije imamo registrirano ukupno 678 pozitivnih osoba”, istaknuo je je Pezerović.

Stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na sjednici je donio nekoliko naredbi koje stupaju na snagu danas, a najznačajnija je naredba o zabrani svih javnih okupljanja u zatvorenom prostoru.

Sudionici javnih okupljanja na otvorenom prostoru dužni su se pridržavati svih epidemioloških mjera i preporuka uključujući i obavezno nošenje zaštitne maske.

“Stožer na današnjoj sjednici naložio i obvezno nošenje maske na otvorenom u skupini od dvije ili više osoba. Stožer je naložio i inspekciji da pojača rad na terenu i kontrolu ugostiteljskih objekata kako bi se utvrdilo poštuju li se donesene mjere i naredbe Stožera. Inspekciji je dana mogućnost da izriču mjeru zabrane obavljanja ili zatvaranja tih objekata u slučaju da utvrde da se u tom objektu ne poštuju izrečene mjere i naredbe. U slučaju pogoršanja ili nepoštovanja naredbi postoji mogućnost da se Stožer očituje o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata”, kazao je Pezerović.

Dodao je kako je Stožer na sjednici donio i mjeru koja se odnosi na osobe bez zdravstvenog osiguranja kako bi im se omogućilo pružanje zdravstvene usluge, dijagnostika i liječenje u slučaju simptoma zaraze koronavirusom.

On je dodao kako će se prilikom javljanja u JZU “Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta BiH identitet tih osoba moći utvrditi na temelju osobne iskaznice kao dokaz o prebivalištu na području Brčko distrikta BiH.

Po njegovim riječima, u petak stupa na snagu i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Taj Zakon je dobar i učinkovit instrument i na temelju njega su propisane sankcije koje će biti znatno strože nego što su bile po dosadašnjim propisima. Od petka će kontrolna tijela krenuti u kontrole i podnošenja kaznenih prijava”, istaknuo je on.

Ravnatelj JZU 2Zdravstvenog centra Brčko” Brčko distrikta BiH Nihad Šibonjić kazao je da je krajnje vrijeme da građani počnu poštovati sve dosadašnje donesene mjere Stožera.

“Situacija se pogoršava u svijetu, u našem okruženju, a i kod nas je trenutačno loša. Svaki dan imamo na desetine novih zaraženih pacijenata te svaki dan imamo prijam od 7 do 10 pacijenata u Bolnicu. Svaki se taj pacijent mora najmanje dva tjedna zadržati u Bolnici i uglavnom se primaju oni sa srednjom i teškom kliničkom slikom. Također i oni koji imaju lakšu kliničku sliku nekad se moraju primiti zbog drugih bolesti, što dodatno opterećuje naš bolnički sustav”, dodao je Šinbonjić.

On je naglasio kako u zgradi Odjela za plućne bolesti i tuberkulozu trenutačno imaju 25 pacijenata i tu su smješteni pacijenti u natježem stanju, kojima su potrebni respirator i kisik.

Također je dodao kako je od Stožera dobivena zadaća da se pripremi “plan B” i drugi objekti gdje bi se pacijenti smještali.

“Inače, bolnica u Brčkom ukupno ima 300 kreveta i u ovakvoj bismo situaciji mogli imati najviše do 120 kreveta za pacijente zaražene koronavirusom. To je skoro polovica kapaciteta i mi moramo misliti i na ostale pacijente koje treba liječiti. Od Stožera smo dobili zadaću da pripremimo za svaki slučaj i dodatni objekt za potrebe pacijenata zaraženih koronavirusom. Hoće li to biti neka škola, dvorana – vidjet ćemo”, naveo je ravnatelj.

Naglasio je kako su doktori, sestre i svi na izmaku snaga, te kako postaje sve više zaraženih i onih koji ostaju u izolaciji zbog kontakata.