Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultati analize

U bureku koji se prodaje u pekari “Manja” pronađena svinjetina

manja pekara
Foto: Facebook

U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije

U pekari “Manja” Vogošća je u toku redovni inspekcijski nadzor Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine.

Ovim povodom oglasili su se zvaničnim saopćenjem.

“Povodom povećanog interesa javnosti i učestalih medijskih objava, ovim putem želimo obavijestiti javnost da je u toku redovnih inspekcijskih nadzora Federalnog veterinarskog inspektorata na području Kantona Sarajevo krajem prošle godine, izvršen nadzor nad poslovanjem privrednog subjekta ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka, Poslovna jedinica Pekoteta ‘Manja’ Vogošća. U nadzoru je utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva, povodom čega su u skladu sa Zakonom o veterinarstvu poduzete propisane mjere i izrečene prekršajne sankcije”, navodi se u saopćenju.

Šta je utvrđeno inspekcijom?

Kako su naveli prilikom inspekcijske kontrole zatečeno je da je deklarisani “burek mini zaleđeno” s nadjevom od junećeg mesa ima prisustvo svinjske DNA.

“Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao „burek mini zaleđeno“, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60%), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka.

Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina”, naveli su.

Na kraju su pojasnili da korištena metoda nije akreditirana.

“S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa”.