Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik potvrdio da RS kupuje 2.500 pušaka: Nabavit ćemo sve što bude trebalo

BiH

Specijalci MUP-a RS protiv grupe napadača

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a će, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, kupiti 2.500 pušaka za pripadnike ovog ministrastva. Potvrdio je to danas i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

“Legitimno je pravo MUP-a RS da se oprema opremom i da se obučava za posao koji je Ustavnom predviđen. Mislim da bi taj ministar mogao malo da uđe u prošlost pa da vidi da je preko 10, odnosno 15 godina, putem međunarodnog aranžmana ovdje bilo zabranjeno policiji Republike Srpske da bilo šta nabavlja i da je bilo predviđeno da je jedna duga cijev u principu ide na 10 policajaca što je bilo ponižavajuće za bilo kakavu policiju”, kazao je Dodik za N1.

“Policija RS-a ne samo da će nabaviti ovih 2.500 pušaka nego će nabaviti još sve što bude bilo potrebno što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju. Znači, to nije ništa drugo osim modernizacije policije i jačanje njene uloge”, naveo je on.

Kako je kazao, ovo je poruka ljudima u RS-u da imaju organizaciju spremnu da očuva mir i stabilnost, ali drugima da je RS partner u borbi protiv globalnog terorizma, međunarodnog krminala, trgovine ljudima…

“To je jedna sasvim legitimna akcija i mi nema šta da krijemo. 20 godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo. Ako to nekome smeta, neka pročita Ustav i zakon i vidjet će da je sve to u skladu s tim”, kazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu položio vijenac na spomen-obilježje bivšem ruskom ambasadoru pri UN-u Vitaliju Čurkinu.

Kako je Dodik naveo, “ovaj ruski diplomata nije stao u odbranu samo srpskog naroda, nego se istinski zalagao za mir u svijetu i zaštitu interesa Ruske Federacije”.