BiH

podjela 333 miliona eura

U Centralnu banku stigla odluka, novac u toku dana na računima

03/06/2020

Međunarodni monetarni fond je uplatio novac Bosni i Hercegovini 23. aprila. No, nije bilo podjele, jer iz CBBiH nisu željeli učiniti nezakonite radnje po nalozima iz HDZ-a i SNSD-a

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo je jučer dogovor o raspodjeli 333 miliona eura MMF-ovog kredita, a u Centralnu banku BiH stigla je potrebna posebna odluka.

Kako nam je potvrđeno iz Centralne banke u toku dana će novac biti na računima entiteta i Brčko Distrikta.

Međunarodni monetarni fond je uplatio novac Bosni i Hercegovini 23. aprila. No, nije bilo podjele, jer iz CBBiH nisu željeli učiniti nezakonite radnje po nalozima iz HDZ-a i SNSD-a.

Iz Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH upozorili su 28. maja političare u BiH da “bez odlaganja trebaju odblokirati sredstva MMF-a za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19”.

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD podsjetili su da su još 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i počelo rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

“Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci”, navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU i Ambasade SAD, 28. maja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.